Potrivit cercetătorilor coordonați de profesorul Paul Hofman de la Spitalul Universitar din Nisa, noul test sangvin reprezintă „o descoperire extraordinară în domeniul cancerelor pulmonare invazive”.
Studiul realizat de cercetătorii francezi a fost publicat în revista științifică americană Plos One.
Grație acestui studiu, va fi posibil, peste câțiva ani, ca medicii să depisteze de o manieră precoce orice cancer pulmonar, cu ajutorul unei simple analize de sânge, iar acest fapt va putea fi realizat cu câteva luni sau chiar cu câțiva ani înainte ca tumorile să devină vizibile și să poată fi detectate prin intermediul tehnicilor clasice – radiografii și tomografii.
„Am avut această idee în 2008, ne-am gândit să folosim această tehnică de detectare, utilizată deja pe persoane care au raportat un cancer pulmonar, dar aplicând-o de această dată asupra persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire, dar care nu prezintă încă tumori canceroase”, a explicat profesorul Hofman.
„Am ales pentru acest studiu un grup de 168 de persoane, din orașele Nisa și Nancy, diagnosticați cu o bronhopatie cronică obstructivă. Pentru cinci dintre ei, adică 3%, testul sangvin a evidențiat prezența unor celule tumorale circulante (CTC) care joacă rolul de santinelă, a unui sistem de alertă. În lunile care au urmat, un nodul tumoral a apărut într-adevăr la acei cinci pacienți, confirmând astfel în procent de 100% sensibilitatea testului. Cu toții au putut să fie operați într-un stadiu precoce și sunt astăzi considerați vindecați”, a adăugat cercetătorul francez.
Depistarea în stadii precoce a cancerului pulmonar, unul dintre cele mai grave dintre toate tipurile de cancer – rata de supraviețuire în primii cinci ani după diagnosticare este sub 15% – este crucială pentru că, în majoritatea cazurilor, atunci când medicii descoperă o tumoare pe radiografii, tratamentul necesar este foarte dificil de suportat, iar șansele de vindecare sunt minime.