Testele realizate de cercetători de la Rockefeller University din New York au arătat că anumiți compuși numiți malacidine pot vindeca mai multe maladii grave provocate de bacterii care au devenit rezistente la alte antibiotice, inclusiv infecțiile cu stafilococ auriu rezistent la meticilină.
Experții spun că descoperirea lor oferă o nouă speranță în ceea ce privește antibioticele de nouă generație, mai ales în condițiile în care bolile rezistente la acest tip de medicamente reprezintă o amenințare globală.
În prezent, rezistența la antibiotice provoacă aproximativ 700.000 de decese în lume.
În sol se găsesc milioane de microorganisme care pot produce compuși potențial terapeutici, inclusiv noi antibiotice.
Autorii noului studiu au utilizat o tehnică de secvențiere a genelor pentru a analiza peste 1.000 de mostre de sol prelevate de pe teritoriul SUA. Astfel au descoperit malacidinele în mai multe mostre și s-au gândit că ar putea fi un element important. Au testat acești compuși pe șoareci infectați cu stafilococ auriu rezistent la meticilină, animalele vindecându-se de infecțiile pe care le aveau pe piele.
În prezent, cercetătorii analizează modalități de a îmbunătăți acest tratament, în speranța că îl vor putea administra pacienților umani. Însă, avertizează aceștia, mai este un drum lung până la testele clinice pe subiecți umani.
Profesorul Colin Garner, de la institutul Antibiotic Research din Marea Britanie, a spus că descoperirea unor noi antibiotice care să trateze infecțiile cu bacterii gram-pozitive, precum cele cu stafilococ auriu, este o veste bună, dar nu rezolvă problema bolilor provocate de bacteriile gram-negative, a căror rezistență la medicamente este în creștere. Aceste bacterii provoacă boli precum pneumonie, infecții ale pielii, ale sângelui și tractului urinar.