În cadrul experimentelor cu celule umane și pe șoareci vii, cercetătorii au demonstrat că prin oprirea acestui mecanism cu ajutorul medicamentelor sau a modificării genetice au micșorat numărul de celule canceroase și le-au inhibat capacitatea de împrăștiere, informează AFP.
Descoperirea prezentată în jurnalul Nature Communications furnizează o țintă promițătoare pentru dezvoltarea terapiilor ce ar putea stopa cancerul mamar. Peste 90% din morțile asociate cancerului la sân au loc în timpul metastazelor, atunci când boala migrează către alte organe ale corpului. Pentru o lungă perioadă de timp, cercetătorii au încercat să înțeleagă cum reușesc celulele canceroase să rămână ascunse, uneori timp de zeci de ani, și mecanismul ce le reactivează.
„Rezultatele noastre sugerează că celulele cancerului la sân pot supraviețui pentru o lungă perioadă de timp datorită unui proces celular denumit autofagie”, a declarat coautorul studiului Kent Hunter, cercetător în cadrul National Cancer Institute (NCI, Maryland).
Autofagia are loc atunci când orice tip de celulă, sănătoasă sau canceroasă își modiifică structura internă pentru a supraviețui unui stresat sau cu sărac în nutreinți. Acest lucru permite celulei să intre parțial într-o stare de hibernare.
CITEȘTE CONTINUAREA PE DESCOPERĂ