Prima pagină » Sănătate » Acest stil de viață este mai periculos decât alcoolul, tutunul și sedentarismul la un loc

Acest stil de viață este mai periculos decât alcoolul, tutunul și sedentarismul la un loc

Acest stil de viață este mai periculos decât alcoolul, tutunul și sedentarismul la un loc
Dieta săracă și obezitatea prezintă cel mai mare risc pentru bolile netransmisibile, mai mult decât tutunul, alcoolul și lipsa activitații fizice combinate, a spus Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metopolitană din Copenhaga, miercuri, la conferința Mediafax.

Alexandr Parlesak a prezentat, la conferința Mediafax studiul „Coșuri alimentare sănătoase, durabile, accesibile și cultural acceptabile pentru România”.

Potrivit acestuia, lipsa hranei sau alimentația nesănătoasă se reflectă în România în numeroasele cazuri de anemie.

Conform unui raport al UNICEF din 2005, 50 la sută dintre copiii mai mici de un an din România au deficit de fier iar 7,3 la sută dintre copiii mai mici de 2 ani și 8,5 la sută dintre cei cu vârste între 2 și 5 ani au greutate mai mică decât cea normală, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltării cognitive.

De asemenea, studiile la nivel național indică faptul că, până în 2006, 90 la sută dintre școlarii români consumau mai puțin decât cantitatea minimă recomandată de calciu (800 mg/zi) și că mai mult de 99% dintre școlari aveau deficit de vitamina D.

În paralel cu subalimentarea, în România cresc supraponderabilitatea și obezitatea în rândul tinerilor și adolescenților. Acestea sunt responsabile de apariția diabetului de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în colaborare cu Centrul Global pentru Nutriție și Sănătate de la Copenhaga, au făcut o analiză a posibilității de introducere în alimentația zilnică a românilor de alimente sănătoase și care să se încadreze într-un buget minim pe care să și-l permită fiecare familie. Analiza s-a desfășurat în lunile februarie-martie 2014, în magazine, piețe, hypermarketuri din patru regiuni ale țării.

Specialiștii OMS și ai Centrului Global pentru Nutriție și Sănătate au concluzionat că valoarea coșului minim zilnic și care să și asigure tot necesarul de nutrienți pentru o familie de patru persoane ar putea fi în valoare de minim 19,41 lei. Acest coș zilnic poate include: făină integrală, pâine cu tărâțe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. Componența coșului zilnic sănătos este calculată în conformitate cu recomandările privind aportul de nutrienți și obiectivele privind alimentația formulate de către OMS (OMS 2003; OMS 2004). Coșul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 și 26 de lei, în componența acestuia mai putând fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale și o varietate mai mare de pește.

Conferința în care au fost prezentate rezultatele studiului „Coșul Național de Alimentație Sănătoasă” a fost organizată de agenția de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății și Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Citește și