Prima pagină » Sănătate » Acesta ar putea fi cel mai sănătos meniu din lume

Acesta ar putea fi cel mai sănătos meniu din lume

Savanții britanici de la Leatherhead Food Research, o organizație independentă din domeniul alimentar, au realizat cel mai sănătos meniu din lume. Pentru a-l alcătui, experții au analizat timp de ani de zile peste 4.000 dintre cele mai cunoscute produse alimentare din Marea Britanie. Rezultatul obținut a fost o combinație între alimentele gustoase, dar care sunt în același timp și sănătoase, notează Daily Mail.

După ce au descoperit care sunt alimentele care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic, oamenii de știință le-au împărțit în cele trei mese principale ale zilei: micul dejun, masa de prânz și cina. În plus, au avut grijă să existe și o serie de gustări sănătoase care să poată fi mâncate între mesele principale.

„Am vrut să arătăm că mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie plictisitoare. Am realizat zeci de teste în fiecare an, în ceea ce privește gustul produselor alimentare, și am ajuns la o singură concluzie: indiferent cât de sănătos este un aliment, dacă nu e și gustos, atunci nu se vinde”, a declarat dr. Paul Berryman, șeful organizației Leatherhead.

Ce ar trebui să conțină meniul zilnic

Potrivit analizei, fructele și legumele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică, iar la desert se poate renunța.

În căutarea unor meniuri echilibrate, cercetătorii au selectat 222 care ar avea o reală bază științifică. Au căutat apoi alimentele care corespund recomandărilor făcute de medicii nutriționiști și, folosindu-le, au creat cel mai sănătos meniu din lume, unul care să ofere organismului numai ceea ce-i este necesar.

Alimentele alese ca fiind indispensabile organismului conțin uleiuri bogate în Omega 3, găsite în peștie și bune pentru colesterol și folați, găsiți în pâinea multi-grâne, minunați pentru sănătatea creierului și dezvoltarea bebelușilor în pântec.

Meniul este alcătuit dintr-o terină de somon și o salată cu ulei de măsline, o bucată de pâine cu cereale; felul principal este o tocană de pui, cu linte și legume amestecate, iar ca desert – cremă de brânză cu nuci și sos de caramel, fără zahăr. Fiecare etapă a meniului furnizează organismului anumite elemente.

De exemplu, terina de somon afumat, servită la început, conține ulei de pește, bogat în acizi grași omega 3 și acizi buni pentru artere, inimă și creier. Uleiul de măsline din salată ajută la menținerea nivelului normal de colesterol, iar pâinea conține fibre și acide folic, indicate pentru creier și benefic pentru dezvoltarea fetusului. Felul principal de pui este o mâncare completă care ar răspunde, conform studiului cercetătorilor britanici, la 80 de recomandări oficiale privind sănătatea. Proteinele pe care le conține „contribuie la creșterea masei musculare”, în timp ce acidul pantotenic din linte ajută la atenuarea oboselii și „îmbunătățește performanțele mentale”, potrivit oamenilor de știință.

Desertul propus de savanții britanici este bun pentru digestie datorită lactulozei din brânza cremă, pentru dinți și controlul nivelului de glucoză din sânge. Mai mult, nucile contribuie la „îmbunătățirea elasticității vaselor sanguine”.

Oamenii de știință nu s-au mulțumit cu atât, ci au pus la punct o băutură care să conțină calciu, zinc, cupru, fier, potasiu, seleniu, magneziu și biotină, element cu rol în metabolism, bun pentru sistemul nervos, piele și păr. Cercetătorii mai recomandă ciocolata caldă, bogată în melatonină și pastilele de carbon pentru evitarea balonării după mese.

Doctorul Paul Berryman, director al Leatherhead Food Research, s-a gândit că meniul ar putea fi servit de companiile aeriene.

Citește și