Cercetătorii au intervievat 3.760 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani cu privire la numărul orelor de somn și au comparat răspunsurile cu statisticile privind absenteismul de la locul de muncă, în cazul fiecărui subiect, în decursul a 7,2 ani. Studiul a luat în calcul și alți factori, precum administrarea pastilelor pentru somn, incidența apneei și nivelul de oboseală zilnică.
Numărul orelor de somn este strâns legat de cel al zilelor de concediu medical, susțin medicii. Potrivit studiului, femeile au nevoie de cel puțin 7,6 ore de somn, în timp ce bărbații au nevoie de 7,8 ore de somn, pentru a fi în formă a doua zi. Angajații care beneficiază de 7 sau 8 ore de somn își iau cu 9-10 mai puține zile de concediu decât cei care nu dorm suficient.
„Există multe lucruri – cafeaua, sănătatea precară, boala cardiovasculară, diabetul – dacă te încadrezi în acest tipar, cu siguranță că nu te simți bine, dar nici nu dormi cât ar trebui”, a declarat Sara Mednick, o cercetătoare americană care studiază obiceiurile de somn.
Angajații care vor să fie productivi a doua zi dimineață trebuie să aibă un somn corespunzător. Dacă această problemă ar fi rezolvată, costurile directe pentru angajatori, în privința concediilor medicale, s-ar diminua cu 28%, scrie FinanciaRUL.com (Financial Report Univeiling Legislation).