„Cardul național de sănătate va constitui punctul de referință în sistem. Pentru a fi implementat cu succes, a fost modificată, în luna mai, Legea sănătății, privind acordul de donare. Adică a fost eliminat acordul de donare de pe cardul național de asigurări de sănătate”, a precizat președintele CNAS.
Radu Țibichi a mai spus că s-a luat această hotărâre pentru a nu fi denaturat scopul cardului național, și anume acela de a dovedi calitatea de asigurat.
„Am eliminat acordul de donare de pe cardul național tocmai pentru a nu se denatura scopul acestuia, care nu este altul decât acela de a dovedi calitatea de asigurat și de a certifica serviciile medicale care se efectuează la furnizori”, a explicat Țibichi.
Potrivit președintelui CNAS, primele 7.000 de carduri au ajuns deja la casele județene și vor fi donate pacienților cu insuficiență renală cronică. „Pacienții cu dializă vor fi primii care utilizează cardul național, din această săptămână”, a precizat el.
Până acum au fost realizate 11.000.000 de carduri naționale de sănătate, a adăugat președintele CNAS.
La conferința organizată de agenția de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătății, la Spitalul Colțea, au fost discutate, printre altele, noutățile din pachetele de servicii medicale și contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătății privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei și efectele acestora asupra calității vieții pacienților, dar și soluțiile pentru pacienții cu boli grave.