Activitatea fizică susținută scade apetitul pentru mâncăruri grase
Oamenii de știință spun că datele obținute de ei arată că cei care fac sport în mod regulat sunt mai puțini expuși tentației mâncărurilor nesănătoase.
Studiul, coordonat de Universitatea Leeds, a evaluat 180 de persoane din mai multe puncte de vedere. Inițial, le-au fost măsurați parametri cardio respiratori în timpul exercițiilor fizice, dar le-a fost testat și metabolismul și compoziția corporală, fiind clasați în funcție de tipul de activitate fizică prestat – susținut, moderat și slab.
Apoi, au urmat două zile în laborator, unde au fost urmărit apetitul, gustul și nivelul de saturație în timpul unei zile.
Per ansamblu, grupul celor mai sportivi a manifestat o poftă de mâncare mai scăzută cu 15-20% față de persoanele care nu fac sport deloc.
„Este primul studiu care analizează poftele alimentare ale oamenilor și valoarea de recompensă a alimentelor. Am descoperit că există o legătură strânsă între numărul de ore petrecut făcând sport și pofta de a consuma alimente cu un conținut ridicat de grăsime”, a explicat cercetătorul Graham Finlayson.
Această descoperire ar putea să fie un nou pas în ceea ce privește victoria omenirii în lupta cu obezitatea.