Adevărata față a fumatului „la mâna a treia”. Unde se ascund chimicalele din tutun și cum îi pot afecta pe nefumători
Cercetătorii americani au descoperit că o serie de chimicale dăunătoare din fumul de țigară rămân ascunse în haine, mobilă și covoare și se pot întoarce în aer, urmând să circule prin clădirile de birouri, prin școli și prin alte locuri în care fumatul nu este permis.
Diferit de fumatul clasic sau de cel pasiv, riscurile pe care fumatul la mâna a treia le aduce sănătății oamenilor sunt mai puțin cunoscute.
Testele de laborator au arătat că expunerea la rezidurile de tutun, rămase pe piele, haine sau pe alte suprafețe, pot afecta creșterea și imunitatea în cazul șoarecilor.
Experții care s-au ocupat de aceste teste au explicat că acest fenomen poate fi un semn de îngrijorare și pentru copiii care trăiesc în casele unor fumători.
Problema vine din cauza rezidurilor de nicotină care se ascund în suprafețele din interorul casei. Combinate cu o altă serie de chimicale existente în aer, acestea pot forma nitrozamine specifice tutunului, care pot cauza cancer, așa cum au arătat studiile precedente.
Cele mai recente rezultate ale cercetărilor au fost publicate în revista Science Advances și lansează un avestisment referitor la faptul că aceste particule de nicotină nu doar că se regăsesc pe suprafețele respective, ci ele se pot întoarce în aer și răspândi, ulterior.
Acest lucru se aplică și în cazul țigărilor electronice care conțin, de asemenea, nicotină, și sunt permise în spațiile publice.
„Întro sală de clasă goală, în care fumatul nu a mai fost permis de mult timp, am descoperit că 29% din totalul masei de aer din interor conținea chimicale specifice fumatului la mâna a treia”, a explicat medicul Anita Avery, unul dintre speciațiștii care au participat la realizarea acestui studiu.
Aceleași rezultate au fost scoase la iveală și în cazul locurilor publice în care fumatul este interzis, în magazine sau clădiri de birouri.
Neil Thomas, profesor de epidemiologie și cercetător în cadrul Universității din Birmingham a explicat că studiile precedente făcute asupra acestor chimicale de interior au sugerat un risc mic de creștere a cazurilor de cancer.
„Acest studiu arată, o dată în plus, cât de extinsă poate fi expunerea noastră la aceste chimicale”, a spus acesta.