Specialiștii arată că aburii produși de țigările electronice cauzează mutații la nivelul ADN-ului și, în consecință, conduc la apariția cancerului.
Cercetarea a fost realizată de experții de la Universitatea din New York care au expus celule pulmonare și ale vezicii urinare, atât de la om și de la șoarece, la fumul de la țigările electronice. Acesția au vrut să vadă ce stricăciuni provoacă acest tip de fum.
Să recunoaștem, cu toții știm că orice tip de fumat face rău sănătății, însă descoperirea care arată apariția mutațiilor celulare în momentul în care organismul este expus la fumul țigărilor electronice.
Acest studiu contrazice tot ceea ce se credea despre țigările electronice, dispozitive care erau prezentate ca fiind „mai sănătoase” decât țigările clasice.
„Bazându-ne pe aceste rezultate, noi demonstrăm că vaporii țigărilor electronice sunt cancerigeni și că fumătorii acestui tip de țigări prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta cancer pulmonar sau al vezicii urinare și boli de inimă decât nefumătorii”, se arată în textul cercetării.
Chiar și în cazul noilor dispozitive IQOS, prezentate drept o opțiune mai sănătoasă pentru fumători, specialiștii au negat existența efectului pozitiv.
Totodată, studiul arată că adolescenții încep să devină cea mai proeminentă categorie a fumătorilor de țigări electronice. Acest lucru trebuie, în conduțiile date, să fie un semnal de alarma pentru autoritățile care se ocupă de prevenție, să se concentreze și asupra acestei categorii de fumători, explicând pe intelesul lor care sunt ricurile la care se expun atunci când fumează.