Prima pagină » Sănătate » Adrian Streinu-Cercel: Oscilațiile de temperatură au dus la înmulțirea cazurilor de gripă. Este nevoie de vaccin

Adrian Streinu-Cercel: Oscilațiile de temperatură au dus la înmulțirea cazurilor de gripă. Este nevoie de vaccin

Adrian Streinu-Cercel: Oscilațiile de temperatură au dus la înmulțirea cazurilor de gripă. Este nevoie de vaccin
Oscilațiile de temperatură au dus la înmulțirea cazurilor de gripă, iar formele cele mai severe de bolaă sunt cauzate de virusul pandemic AH1și virusul B, a declarat, joi, agenției MEDIAFAX, managerul Institutului "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel, precizând că oamenii se pot vaccina și acum.

„Sezonul gripal se poate prelungi din cauza oscilațiilor de temperatură și pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri în colectivități. De aceea, noi recomandăm celor care nu s-au vaccinat să se imunizeze”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

El a mai explicat că formele severe de boală din acest sezon au fost cauzate de virusul pandemic AH1 și de virusul B, conținute în vaccinul distribuit de Ministerul Sănătății, astfel că persoanele care nu s-au vaccinat o pot face și acum.

Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunțat joi, că alte șapte persoane cu infecții respiratori severe au decedat prin gripă, în intervalul 2 – 8 martie, astfel că numărul celor care și-au pierdut viața în acest sezon a ajuns la 30.

Printre persoanele decedate în acest interval, se numără un copil de un an.

Dintre cele 30 de decese confirmate cu gripă din acest sezon, la 19 s-a confirmat virusul pandemic A(H1), la cinci A(H3) și la șase B.

În sezonul anterior, până la data de 1 martie, au fost înregistrate 10 decese confirmate cu gripa, toate cu virus gripal A(H1).

Managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, la începutul acestei luni, pentru MEDIAFAX, că numărul mare de îmbolnăviri de gripă din acest sezon s-a datorat refuzului tot mai extins al populației de a se vaccina, și nu unor forme mai agresive ale bolii.

Până la data de 22 februarie, au fost vaccinate antigripal 479.407 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății, fiind vorba în principal despre vârstnici de peste 65 de ani, bolnavi cronic cu afecțiuni cardio-vasculare, diabet zaharat, cancer etc, dar și de copii, femei gravide, personal medical, precum și de persoane aflate în instituții socio-medicale,

Pentru vaccinarea gratuită a grupelor la risc, au fost achiziționate 500.000 de doze, urmând ca, în cazul în care cererea era mai mare să fie cumpărate până la 3 milioane de vaccinuri.

În sezonul precedent doar 400.000 de persoane au cerut acest vaccin.

În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

Citește și