Afecțiunea privită ca o boală a bătrâneții, tot mai frecventă la tineri și copii. Avertismentul specialiștilor
Secretatul general al Societății Române de Reumatologie, șeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Simona Rednic, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că afecțiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului și are implicații severe la nivel personal, emoțional și psihosocial.
„Afecțiunile reumatice nu mai sunt boli ale bătrâneții, asocierea acestora cu vârsta avansată este o eroare, în condițiile în care s-a constatat prevalența acestora fiind tot mai mare în rândul populației active, tineri și chiar copii. Nerecunoscute și, mai ales, netratate corespunzător, afecțiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului și are implicații severe la nivel personal, emoțional și psihosocial, un impact negativ asupra aspectelor legate de calitatea vieții pacientului. Frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și populației active are un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile muscolo-scheletale afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv”, a spus Rednic.
Potrivit acesteia, afecțiuni reumatice sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale.
„Soluția de limitare a evoluției a bolilor reumatice este diagnosticarea precoce, abordarea multidisciplinară a pacientului și administrarea unui tratament potrivit pentru bolile inflamatorii. La nivelul Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca majoritatea pacienților internați au avut vârste cuprinse între 15 și 64 de ani și doar o treime aveau peste 65 de ani. Medicii de familie ar trebui să aibă un rol mai activ în identificarea acestor tipuri de afecțiuni reumatice. Am încercat cursuri pentru medici de familie pentru identificarea principalelor patologii”, a precizat Simona Rednic.
Președintele Societății de Reumatologie Pediatrică din România, Călin Lazăr, a declarat, la rândul său, că Ministerul Sănătății trebuie să aprobe atestarea reumatologiei pediatrice pentru un număr mai mare de medici cu această specializare.
„Pediatria nu mai poate face de toate, în România, la ora actuală, sunt doar 4 medici cu atestat în reumatologia pediatrică, în Cluj-Napoca, București, Constanța și Oradea”, a explicat Lazăr.
În Europa, bolile cronice reumatice și musco-scheletice afectează 120 de milioane de persoane. În România există peste 600.000 de persoane cu boli inflamatorii reumatismale, din care 2.000 sunt copii care suferă de artrită juvenilă. Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 de miliarde de euro.
Simona Rednic și Călin Lazăr au participat, vineri, la Cluj-Napoca la cel de-al 10-lea Simpozion Național „Interferențe în reumatologie” la care sunt prezenți peste 250 de medici reumatologi din România.