Prima pagină » Sănătate » Alerta Colegiului Medicilor din Suceava: Terapia VAMPIR sau MĂRIRE de buze. Intervenții estetice la COAFOR

Alerta Colegiului Medicilor din Suceava: Terapia VAMPIR sau MĂRIRE de buze. Intervenții estetice la COAFOR

Intervenții estetice în coafor. Se pot transmite boli foarte grave, cum este SIDA, hepatita C sau infecții. Vezi sesizarea Colegiului Medicilor din Suceava.

Președintele Colegiului Medicilor din Suceava, dr. Sorin Hâncu, a declarat, sâmbătă seara, la Antena 3, că a sesizat Poliția pentru a ancheta aceste fapte pe care le consideră complet ilegale.

„Am sesizat Poliția, care este în măsură să ancheteze astfel de practici complet ilegale. Nu avem niciun nume, dar trebuia să se înregistreze ca și clinică, unitate medicală privată și locația unde își desfășoară activitatea, dar nu avem nimic de acest fel. Ei spun pe internet că sunt clinica numărul 1 în estetică din București, nu avem un nume, nimic. Am auzit că se desfășoară (activitatea medicală – n.red.) într-un coafor. Noi nu avem treabă, asta anchetează Poliția. Noi vrem numai să fie în deplină legalitate, pentru ca astfel de practici, în spații complet necorespunzătoare pot fi un real pericol pentru sănătate. Se pot transmite boli foarte grave, cum este SIDA, hepatita C sau infecții, ori Colegiul Medicilor are această obligație, de a veghea la buna desfășurare a actului medical, atât în privința medicilor, cât și a locațiilor în care aceștia își desfășoară activitatea”, a declarat dr. Hâncu.

Potrivit acestuia, este posibil ca astfel de intervenții să mai fi avut loc, însă acest lucru nu a fost cunoscut până acum de reprezentanții Colegiului Medicilor.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că se fac cercetări, după ce în oraș au apărut mai multe afișe prin care se anunță că în perioada următoare o să aibă loc consultații estetice.

„Pentru orice activitate de genul acesta (…) trebuie să ceară și un aviz de la Colegiul Medicilor, că vin pe raza lor de competență și fac ceea ce fac. Probabil că nu au cerut, Colegiul Medicilor a depus sesizare și noi urmează să vedem despre ce e vorba. Facem cercetări într-un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Cercetările se desfășoară in rem”, a spus Epureanu, care precizează că intervențiile nu au avut loc, ci sunt programate, potrivit anunțurilor, pentru săptămâna viitoare.

În anunțurile publicitare din oraș, salonul ar oferi mărire buze și pomeți, ștergerea ridurilor, cocktailul frumuseții cu vitamine, umplere și depigmentare de cearcăne, lipoliză (slăbire localizată) și terapia „Vampir„. Anunțuri au fost postate și pe pagina de Facebook, însă au fost șterse ulterior.

Terapia Vampir este procesul de injectare a pacientului/pacientei cu plasmă și tombocite proprii, pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor de la nivelul feței, gâtului, decolteului, mâinilor sau al scalpului, în scopul de a reîntineri pielea.

În ultima perioadă au ieșit la iveală o serie de nereguli în sistemul medical.

Cazul parcagiului italian cu opt clase care își făcea reclamă de mare chirurg estetician pe Facebook și opera de luni de zile în două clinici din București a deschis Cutia Pandorei. Un zidar de 50 de ani, tot doar cu 8 clase absolvite, este dentistul comunei Gruiu, județul Ilfov. Surprinzător, se pare că ar avea „mână ușoară”, deoarece localnicii se declară mulțumiți de felul în care le scoate măselele cariate. Poliția însă i-a deschis dosar penal, după ce Colegiul Medicilor Dentiști a confirmat că nu are dreptul de a profesa.

Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, este de meserie zidar și – la fel ca în cazul parcagiului italian care făcea operații estetice în București – nu are decât opt clase. Căsătorit cu un medic stomatolog, Costel Sandu a tras cu ochiul la ce face soția și s-a apucat să-și trateze vecinii. Deși știu că nu-i dentist, pacienții s-au declarat mulțumiți de serviciile prestate și chiar l-au lăudat că, la vârsta lui, s-ar fi apucat să facă un curs de asistent medical. 

Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică

După 10 ani în care s-au făcut că nu observă falsurile evidente din actele în baza cărora o femeie lucra ca „medic voluntar” la Spitalul de Urgență Ilfov, odată cu declanșarea scandalului pornit de la parcagiul italian care opera fără probleme în clinici de chirurgie estetică din București, s-au trezit și autoritățile. Desigur, toți se spală pe mâini și pasează responsabilitatea spre altcineva.

„Am în față contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Județean de Urgență Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu știa că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România,” declară ministrul Sănătății Sorina Pintea. „Am declarat public că, în sistemul public de sănătate, nu pot fi angajați medici falși. Îmi susțin această afirmație, bazată pe ordinul 869/2015, care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licență, o copie a certificatului de membru a organizației profesioanle cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancționat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate.”

După ce jurnaliștii au descoperit că Raluca Bîrsan lucra ilegal de 10 ani ca medic voluntar la Spitalul de Urgență Ilfov, reprezentanții Ministerului Sănătății au făcut plângere penală la parchet. „Cred că este obligatoriu să cunoaștem adevărul și de aceea, având un membru în Consiliul de administrație a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la ședință, vom convoca o ședință de urgentă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat,” reacționează acum ministrul Sănătății.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București anunță că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidențele sale la studiile curriculare de licență sau master. De asemenea, nu a eliberat niciodată o diplomă de licență pe numele Raluca Daniela Bîrsan.

Verificând numărul și seria documentului, reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au descoperit că diploma depusă de femeie la spital a fost falsificată prin modificarea unui act original emis de instituție, pentru un absolvent care a terminat.. jurnalistica.

„Diploma este emisă de noi,” anunță Teodor Boantă, purtător de cuvânt al ULBS. „Tânărul și-a dat licența la noi și și-a ridicat diploma personal.”

Anchetatorii urmează să stabilească cine a falsificat documentul, emis pe numele lui Constantin Alin Barbu și care este implicarea absolventului în această poveste. Pe originalul, emis în 2008, au fost modificate data emiterii (2012, în loc de 2008), durata studiile (6 ani, în loc de 4 ani), poza și datele personale. Doar seria și numărul au rămas cele originale.

Citește și