Detectarea unei bacterii în orașul Wuhan din China, care a provocat holera la un student și a fost găsită separat în mostre de la țestoase la o piață, a provocat îngrijorare în rândul chinezilor. Unii dintre ei spun că exact la fel s-a întâmplat și în cazu. COVID-19.
Autoritățile au spus că tulpina de „vibrio cholerae O139” cu care s-a infectat studentul și probele contaminate nu au nicio legătură.
Oficialii urmăresc și alte produse din același lot ca și țestoasele care au fost expediate în altă parte, a spus autoritatea de control al bolilor din districtul Hongshan din Wuhan, transmite Reuters.
Cele mai timpurii infecții cu COVID-19 de la sfârșitul anului 2019 au fost inițial legate de o piață locală din Wuhan, care vindea și fructe de mare și produse din pește. Originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19 rămâne un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite.
Cazurile de holeră, o boală acută care provoacă diaree apoasă potențial fatală dacă nu este tratată rapid și de obicei legată de alimente sau apă contaminată, sunt rare în China continentală, cu cinci cazuri în 2021 și 11 în 2020, dar fără decese.
„Detectarea Vibrio cholerae O139… ne reamintește din nou că „piețele umede”, deși sunt importante din punct de vedere cultural și economic în Asia, prezintă riscuri pentru sănătatea publică”, a spus Andrew Greenhill, profesor de microbiologie la Federation University Australia.
În acest moment, nu există un motiv major de îngrijorare, în timp ce supravegherea continuă este importantă, a spus Greenhill, adăugând că O139 a fost detectat în diferite alte țări și că este puțin probabil să existe focare mari de holeră în locații cu apă potabilă sigură și canalizare adecvată.
„De fapt, detectarea tulpinii demonstrează că se efectuează supraveghere, ceea ce poate fi văzut doar ca un lucru pozitiv”.
Wuhan, cu o populație de peste 12 milioane de locuitori, a declarat luni că respectivul caz de holeră depistat la un student nu a provocat alte infecții.