Prima pagină » Sănătate » ALERTĂ SANITARĂ! O bacterie rară, „mâncătoare de carne”, se răspândește în Japonia. Poate provoca moartea în mai puțin de 48 de ore!

ALERTĂ SANITARĂ! O bacterie rară, „mâncătoare de carne”, se răspândește în Japonia. Poate provoca moartea în mai puțin de 48 de ore!

ALERTĂ SANITARĂ! O bacterie rară, „mâncătoare de carne”, se răspândește în Japonia. Poate provoca moartea în mai puțin de 48 de ore!

O boală potenţial fatală și care este cauzată de o bacterie „mâncătoare de carne” se răspândește cu rapiditate în Japonia. Sindromul de şoc toxic streptococic a fost confirmat la aproape 1000 de persoane.

Publicațiile din Asia scriu că numărul cazurilor din prima jumătate a acestui an a depăşit, deja, recordul înregistrat în 2023.

977 de cazuri confirmate

Au fost confirmate 977 de cazuri de îmbolnăviri cauzate de bacteria numită Streptococcus pyogenes, care este adesea asociată cu angina streptococică, dar care duce ocazional la necroza membrelor şi la insuficienţă multiplă de organe, a relatat și Kyodo News, citând Institut Naţional de Boli infecţioase din Tokyo.

Cifra din primele șase luni ale anului 2024 a depăşit numărul de 941 de cazuri înregistrate anul trecut, cel mai mare de la debutul raportărilor obligatorii, în 1999.

În capitala Tokyo s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri, 145. Cazurile de infectare cu tulpini mai virulente şi mai contagioase ale bacteriei sunt raportate din ce în ce mai frecvent, în special în regiunea Kanto, în zona Tokyo.

Atenție la bășicile de la picioare!

Ken Kikuchi, profesor specializat în boli infecţioase la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo, a declarat că leziunile de la picioare sunt deosebit de sensibile la infecţia bacteriană streptococică. Rănile mici, cum ar fi băşicile şi infecţia supranumită „piciorul atletului”, pot constitui puncte de intrare pentru această bacterie.

Potrivit lui Kikuchi, la pacienţii în vârstă, decesul poate surveni în doar 48 de ore de la infectare!

„Febra mare, însoţită de delir sau de inflamarea rapidă a rănilor sunt semne periculoase şi trebuie solicitată imediat asistenţă medicală”, a transmis profesorul Ken Kikuchi.

OMS anunță că sunt focare și în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a remarcat focare similare în Europa, apărute după relaxarea restricţiilor Covid-19, la sfârşitul anului 2022. Potrivit OMS, acestea sunt semnale ale unei posibile reveniri globale a bolilor invazive streptococice din Grupul A (GAS).

În Japonia, dacă tendinţele actuale persistă, numărul cazurilor va ajunge la 2.500 în acest an, cu o rată de mortalitate de până la 30%. „Este înfricoșător”, a remarcat prof. Kikuchi.

Pentru a combate răspândirea, se recomandă igiena mâinilor şi tratamentul prompt al rănilor deschise.

CITEȘTE ȘI:

EPIDEMIE de tuse convulsivă, în Europa. Boala contagioasă, care părea să fie controlată în trecut, a ajuns și în România / Ce tratament există

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și