Alimente benefice. REDUC riscul de infarct și elimină colesterolul
Sănătatea inimii depinde și de alimentația pe care o avem, astfel că în fiecare zi trebuie să avem grijă ce fel de produse consumăm.
Nu numai stresul influențează buna funcționare a inimii, ci și tipul de mâncare și orele de masă.
Dulciurile cresc nivelul de colesterol din sânge
Printre alimentele care cresc enorm nivelul de colesterol în sânge și, în timp, duce la formarea plăcilor de aterom pe vasele de sânge se numără fast-food-ul și dulciurile pline de grăsimi şi zahăr. Aceste plăci de aterom vor „sugruma” inima, crescând riscul de apariție a unui atac de cord (infarct) sau a a unui accidentul vascular celebral (AVC).
Iată 15 alimente care curăță vasele de sânge de colesterol și reduc riscul de infarct. În plus, aceste alimente îmbunătăţesc starea de sănătate, oferindu-ți un altfel de tonus, scrie Ce se întâmplă doctore.
Pește gras (macrou, hering, somon, somn etc) – bogat în acizi graşi Omega 3, care reduc riscul de aritmii cardiace şi ateroscleroză. Se recomandă a fi consumat de două, trei ori pe săptămână;
Broccoli și spanac – legume extrem de bogate în vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi și care ajută mult în normalizarea tensiunii arteriale;
Mere şi pere – fructe care se găsesc aproape tot anul pe rafturile magazinelor. Sunt ieftine și, cel mai important, foarte eficiente în prevenirea atacului de cord;
Ovăz – o cereală bogată în fibre, care scade nivelul de colesterol şi îmbunătăţeşte digestia;
Rodie – plină de antioxidanţi, plus că reduce tensiunea, normalizează circulaţia sanguină şi creşte nivelul hemoglobinei;
Pepene verde – este plin de apă, dar și de antioxidanţi, ajutând la prevenirea oxidării celulare;
Scorțișoară – intensifică arderile și previne ateroscleroza. Un excelent înlocuitor pentru zahăr;
Avocado – fructul care curăţă aterele și scade nivelul de colesterol „rău”, fiind bogat în grăsimi sănătoase;
Fructe de pădure – (zmeură, mure, afine etc.) – bogate în antioxidanţi, reduc tensiunea arterială şi relaxează vasele sanguine;
Fructe cu coajă lemnoasă (nuci, alune, migdale, caju, fistic etc.) – acestea conţin fibre, vitamina E și proteine;
Usturoi – planta care dilată arterele și scade tensiunea. În plus, previne formarea plăcilor de aterom și ameliorează vasoconstricţia;
Ciocolată neagră (cu cel puțin 70% cacao) – normalizează tensiunea artrială și previne formarea cheagurilor de sânge;
Ceai verde – se recomandă consumul zilnic al unui pahar cu ceai verde pentru a evita acumulările de grăsime pe artere. Totodată, ceaiul verde accelerează metabolismul şi ajută la slăbire;
Vin roșu – benefic pentru reducerea depozitelor de grăsime acumulate pe vasele de sânge, dar se recomandă consum cu moderaţie;
Ulei de măsline (extravirgin) – nivelul de colesterol și cel al glicemiei se normalizează dacă zilnic consumi câteva lingurițe de ulei de măsline extravirgin.