În contextul unei preocupări crescute pentru siguranța alimentară și păstrarea prospețimii produselor, specialiștii în alimentație avertizează asupra unor alimente care nu ar trebui să fie congelate niciodată.
Deși congelarea poate părea o modalitate convenabilă de a prelungi durata de viață a alimentelor, există anumite produse care se pot contamina cu bacterii sau își pot pierde valoarea nutritivă, în urma expunerii la temperaturi scăzute.
Medic: „Este important ca alimentele să fie congelate separat”
Oana Ciuhureanu, medic de familie, explică modul în care ar trebui să păstrăm corect alimentele la congelator, astfel încât acestea să nu de îmbolnăvească.
„Este important ca alimentele să fie congelate separat, adică să avem un sertar pentru carne, altul pentru legume.
Niciodată să nu existe contact, mai ales între carne și restul legumelor, pentru că există riscul de Salmonella și Listeria.
Trebuie să ținem cont că Salmonella și Listeria rezistă și la temperaturi de -20 de grade.
Este important să spălăm foarte bine carnea, astfel încât să nu existe nicio sursă de contaminare, cum ar fi sângele”, a declarat medicul, în emisiunea Sfat de Sănătate, difuzată de Antena 3.
Alimente care nu ar trebui congelate
- Ouăle crude în coajă: Congelarea ouălor crude în coajă poate duce la spargerea cojii și contaminarea conținutului cu bacterii. În plus, conținutul apei din interior se dilată în timpul congelării, provocând ruperea cojii și pierderea calității ouălor.
- Lactatele cu conținut ridicat de apă: Produse precum brânza proaspătă sau iaurtul nu sunt potrivite pentru congelare deoarece textura și consistența lor se pot schimba semnificativ. Înghețarea acestor produse poate duce la separarea lichidului și a solidei, rezultând o consistență granuloasă și pierderea calității gustului.
- Salatele verzi și legumele cu conținut ridicat de apă: Salatele proaspete, cum ar fi salata verde, spanacul sau castraveții, conțin o cantitate mare de apă, iar congelarea acestora poate duce la deteriorarea texturii și pierderea proprietăților nutritive. În schimb, este recomandat să păstrezi aceste legume în frigider pentru o prospețime mai îndelungată.
- Legume cu înalt conținut de amidon: Cartofii, de exemplu, devin granuloși și moși după congelare. Amidonul din aceste legume se modifică structural în timpul congelării, ceea ce duce la o textură incoerentă și la pierderea aromei naturale.
„Peștele nu trebuie să fie ținut foarte mult la congelator. Îl congelăm, dar trebuie să-l consumăm într-o perioadă destul de rapidă, undeva la trei cel mult patru luni”, a mai adăugat medicul.
Cât timp poate fi ținută carnea la congelator:
- Carne de vită-Durata optimă: 8-12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
- Carne de porc-Durata optimă: 6-8 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
- Carne de pui-Durata optimă: 9-12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
- Carne de miel -Durata optimă: 6-9 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
- Carne de vânat-Durata optimă: 8-12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
- Carne tocată-Durata optimă: 2-4 luni, Temperatura optimă – 18 grade Celsius
- Pește și fructe de mare-Durată optimă: Aproximativ 2-3 luni pentru pește gras și până la 6 luni pentru pește slab, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
„Bacteriile se pot transmite de la carne la legume sau fructe. În momentul în care tăiem carnea, spălăm tocătorul și abia apoi putem să-l folosim pentru legume”, a mai spus Oana Ciuhureanu.