Sezonul virozelor respiratorii este pe punctul de a începe. În această perioadă a anului, fluctuațiile de temperatură sunt des întâlnite, fapt care ne pune la grea încercare sistemul imunitar.
Medicii spun că pentru a preveni apariția răcelilor și a gripelor, afecțiuni des întâlnite în sezonul rece, este indicat să adoptăm o dietă adecvată acestei perioade a anului.
Huffigton Post a realizat o listă de alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică în luna septembrie.
â— Merele au un conținut ridicat de fibre, care scad nivelul de colesterol „rău” din organism. Medicii spun că merele sunt o sursă bogată de vitamine, în special vitamina C, substanță recunoscută pentru capacitatea ei de a întări sistemul imunitar și de a ține la distanță virozele respiratorii.
â— Ardeii grași au un conținut ridicat de vitamina C și A, cei doi antioxidanți care împreună neutralizează radicalii liberi. Specialiștii în nutriție spun că aceste legume previn apariția bolilor de inimă, a afecțiunilor articulare – printre care se numără artrita, și a diabetului. Ardeiul roșu este unul dintre puținele alimente care conțin licopen, o substanță care luptă împotriva cancerului de prostată, mamar, de pancreas, intestinal, cervical, de col uterin și de piele.
â— Perele sunt fructe specifice acestui anotimp. Nutriționiștii precizează că aceste fructe sunt bogate în vitamina C, astfel că devin aliate în lupta împotriva virozelor respiratorii. Marele avantaj al perelor este acela că mențin organismul hidratat. Perele sunt ideale pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, deoarece acestea asigură senzația de sațietate pe o perioadă lungă de timp.
â— Roșiile sunt o sursă de antioxidanți indispensabili organismul, de fibre, de vitamine și de minerale. Există numeroase studii care demonstrează că licopenul, carotenoizii și zeaxantinul – antioxidanții din roșii combat mai multe tipuri de cancer, printre care cel de colon, de prostată, de sân, pulmonar și pancreatic.
â— Grapefruitul nu trebuie să lipsească din dieta zilnică adoptată în această perioadă a anului. Nutriționiștii spun că o jumătate de fruct conține 75% din doza zilnică de vitamina C. Astfel, pentru a preveni apariția virozelor respiratorii este indicat ca în fiecare zi să mănânci cel puțin jumătate de fruct de grapefruit.
â— Castraveții au un conținut caloric redus, mai ales că aceștia conțin în proporție de 96% apă. Specialiștii spun că aceste legume au un conținut ridicat de magneziu și potasiu, nutrienți esențial pentru sănătatea oaselor.