Prima pagină » Sănătate » Alimentele cu PROTEINE care pot contribui la scăderea colesterolului „rău”

Alimentele cu PROTEINE care pot contribui la scăderea colesterolului „rău”

Alimentele cu PROTEINE care pot contribui la scăderea colesterolului „rău”
Sursa Foto: Shutterstock

Există colesterolul rău (lipoproteine ​​cu densitate joasă sau LDL) și colesterol bun (lipoproteine ​​cu densitate mare sau HDL).

Diferența pe care o fac alimentele în influențarea nivelului de colesterol poate să nu pară importantă. Dar alimentele care au un conținut ridicat de colesterol tind să fie și ele bogate în grăsimi saturate.

Grăsimile saturate și colesterolul se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi carnea grasă, produsele lactate bogate în grăsimi, pielea de pasăre și produsele de panificație.

Ovăzul și cerealele sunt o sursă excelentă de fibre solubile. O modalitate bună de a începe ziua este să consumi un bol cu fulgi de ovăz sau brioșe din tărâțe de ovăz.

O altă sursă de fibre solubile sunt leguminoasele, care includ fasolea uscată,  lintea și mazărea despicată.

Din categoria legumelor fără amidon, cum ar fi sparanghelul, varza de Bruxelles,  broccoli, conopida, roșiile, ardeii, țelina, morcovii, verdețurile și ceapa.

Nucile, migdalele, alunele, semințele de chia și semințele de in au demonstrat că pot crește HDL și scădea trigliceridele dacă le consumi regulat.

Presară semințe de dovleac sau de floarea-soarelui pe salate sau adaugă semințe de chia și de in în ovăz, clătite din cereale integrale sau iaurt grecesc.

Fructele de pădure sunt esențiale: murele, afinele, zmeura, rodia și căpșunile sunt bogate în fibre solubile și sărace în zahăr. Merele, bananele și perele oferă și ele fibre solubile.

Poți opta pentru ton în locul unei fripturi tradiționale sau poți încerca o chiftea de somon în locul unui burger. Bucățile grase de carne roșie, care includ carne de vită, porc, vițel și miel, ar trebui înlocuite cu pește gras, cum ar fi somonul, heringul, tonul sau macroul, deoarece acestea oferă acizii grași omega-3 antiinflamatori.

Uleiul de măsline extra virgin este sărac în grăsimi saturate și bogat în acizi grași mononesaturați, care susțin sănătatea inimii. Avocado are proprietăți similare, scrie Cleveland Clinic.

Citește și: Alimentele care te mențin în formă. Care sunt mai bune surse de proteine

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și