Atunci când își fac rezervare la un hotel, pe lângă preț, amplasare și facilități, mulți turiști sunt interesați dacă oferta pe care o aleg include sau nu micul dejun.
Și deși de obicei sunt sigure, produsele de la aceste mese pot să provoace probleme digestive majore, motiv pentru care uneori este bine să evităm unele alimente, spun experții.
Nu de alta, dar nu am vrea să ne terminăm concediul la toaletă sau, mai rău, pe un pat de spital.
Potrivit specialiștilor, alimentele expuse de hoteluri pentru micul dejun pot sta ore bune până sunt consumate, existând riscul ca acestea să fie contaminate.
Și cum gustul nu trădează întotdeauna o eventuală contaminare, experții ne spun la ce să fim atenți.
„Există o serie de microorganisme diferite care pot contamina alimentele și se pot dovedi a fi patogene sau pot produce toxine. De exemplu, în cazul anumitor tipuri de E.coli, salmonella sau listeria, sunt suficiente doar câteva celule pentru a provoca adevărate ravagii în organismul uman”, a declarat dr. Bryan Quoc Le, cercetător în domeniul alimentar și consultant în știința alimentară.
Experții spun că este recomandat să evităm acele alimente care în mod normal ar trebui servite calde (ouă, carne), dar care, din diverse motive, s-au răcit, potrivit Adevărul.
„Alimentele calde ar trebui să rămână calde, iar cele reci ar trebui să rămână reci. Acest lucru ajută la evitarea… zonei de pericol, adică a temperaturii în care bacteriilor le place să se dezvolte”, a spus dr. Ellen Shumaker, director de informare la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
Atunci când alimentele sunt lăsate în „zona de pericol” (între 4,5 şi 60 de grade Celsius) pentru mai mult de două ore, germenii care vă îmbolnăvesc se pot reproduce rapid, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. Iar în cadrul unui bufet sau al unui mic dejun la hotel, alimentele stau probabil mai mult decât atât.
Aşa-numita zonă de pericol a temperaturii este valabilă şi în cazul alimentelor pe care în mod normal le consumăm reci (cum ar fi produsele lactate și sucurile proaspete) şi care ar trebui păstrate la frigider sau la gheaţă.
Aşadar, asiguraţi-vă că produsele perisabile, cum ar fi iaurtul, brânzeturile și mezelurile, sunt păstrate la rece și rămân în afara „zonei de pericol” a temperaturii. Unele legume şi fructe pretăiate (cum ar fi roșiile, castraveţii, diverse salate, pepenele galben etc.) ar trebui, de asemenea, să fie ţinute la rece.
Sursa foto: Shutterstock