ALIMENTUL adorat de români care ar putea fi legat de o viață mai lungă / Cercetător: „S-ar putea să nu fie atât de «rău» pe cât se crede”
Consumul regulat de cartofi fierți ar putea fi asociat cu un risc redus de moarte timpurie, conform unui nou studiu publicat în Journal of Nutrition. Cercetarea sugerează că modul în care sunt preparați cartofii joacă un rol esențial în obținerea beneficiilor pentru sănătate.
Studiul a analizat datele de la 77.297 de adulți din Norvegia, colectate pe o perioadă de peste 33 de ani, și a constatat că persoanele care consumau cel puțin 14 cartofi fierți pe săptămână aveau un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele, comparativ cu cei care consumau șase sau mai puțini cartofi pe săptămână.
În plus, consumul suplimentar de 100 de grame de cartofi zilnic a fost asociat cu un risc de deces cu 4% mai mic.
Cartofii sunt adesea subestimați în ceea ce privește valoarea lor nutritivă
Cercetarea a fost condusă de Erik Kristoffer Arnesen, doctorand la Departamentul de Nutriție al Universității din Oslo, și echipa sa, care au investigat relația dintre consumul de cartofi și mortalitate. Participanții au fost monitorizați pentru obiceiurile alimentare și riscurile asociate de deces din diverse cauze, inclusiv boli cardiovasculare și atacuri de cord.
„Indicațiile anterioare potrivit cărora cartofii sunt asociați cu efecte adverse se datorează consumului de produse din cartofi cu un conținut ridicat de grăsimi și sare, nu cartofilor în sine,” a declarat Arnesen.
Cartofii sunt adesea subestimați în ceea ce privește valoarea lor nutritivă, dar studiul subliniază că aceștia sunt o sursă excelentă de potasiu, fibre alimentare, vitamina C și alți compuși bioactivi, inclusiv acizi fenolici. O caracteristică notabilă este conținutul de amidon rezistent, care se formează atunci când cartofii sunt gătiți, răciți și apoi reîncălziți, și care acționează ca o fibră în organism, contribuind la sănătatea digestivă, conform Adevărul.
„Cartofii s-ar putea să nu fie atât de «răi» pe cât se crede”
Deși studiul indică beneficii clare pentru consumul de cartofi fierți, cercetările existente sunt mixte în ceea ce privește cartofii în general. Anumite studii au evidențiat un risc redus de boli cardiovasculare, în timp ce altele nu au reușit să stabilească o asociere între consumul de cartofi și mortalitatea cardiovasculară.
„Acest studiu nu arată că cartofii sunt un «superaliment», ci doar că este posibil ca cartofii să nu fie atât de «răi» pe cât se crede,” a adăugat Arnesen.
Este important de menționat că studiul s-a concentrat exclusiv pe consumul de cartofi fierți, având în vedere că datele au fost colectate în anii 1970 și 1980, perioadă în care consumul de cartofi prăjiți era neobișnuit în Norvegia rurală. Efectele pozitive asupra sănătății observate în cazul cartofilor fierți nu se pot extrapola direct la alte forme de preparare, cum ar fi cartofii prăjiți.
Studiul aduce o perspectivă nouă asupra rolului cartofilor în dietă, evidențiind că atunci când sunt preparați corect, aceștia pot contribui la reducerea riscului de moarte timpurie. În ciuda rezultatelor pozitive, cercetătorii subliniază nevoia de studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a explora impactul altor metode de preparare a cartofilor.