Prima pagină » Sănătate » Alimentul banal care ne ferește de boli digestive și diabet

Alimentul banal care ne ferește de boli digestive și diabet

Alimentul banal care ne ferește de boli digestive și diabet
Medicii specialiști în nutriție și în boli gastro-intestinale au atras atenția, vineri, la o conferință susținută la Cluj-Napoca, că un român consumă mai puțin de un iaurt săptămânal, iar lipsa acestui produs din alimentație crește riscul îmbolnăvirii aparatului digestiv.

Potrivit specialistului în nutriție, diabet și boli metabolice Nicolae Hâncu, ultimele studii arată că un român consumă, în medie, un iaurt pe săptămână, lucru care contravine unei alimentații echilibrate și crește riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II, nutriționistul recomandând consumul zilnic de iaurt, chiar și câte două porții în momente diferite ale zilei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Statistica ne arată că un român consumă un iaurt pe săptămână, iar aceasta este consecința unei greșite și păguboase educații nutriționale, pe care noi, nutriționiștii, de ani de zile căutăm să o corectăm. Consecințele sunt extrem de perfide. Putem considera că lipsa consumului de iaurt poate contribui la sindromul intestinului iritabil, care este o boală chiar modernă, apoi poate să contribuie în mod perfid la deficitul global de calciu, contribuie la epidemia de diabet, pentru că, dacă se consumă iaurt în mod regulat, aproape zilnic, înseamnă că scade cu 28% riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II „, a spus Hâncu, la finalul conferinței de la Cluj-Napoca, privind obiceiurile alimentare ale românilor.

Hâncu a adăugat că iaurtul consumat regulat este recomandat și în curele de slăbire, fiind de preferat „iaurtul de 3,4% grăsime, în locul celui degresat, deoarece iaurtul degresat nu este atât de gustos și va fi consumat pe termen scurt.

La rândul său, profesorul Dan Dumitrașcu, specialist în boli gastro-intestinale, a declarat în cadrul conferinței că un consum redus de iaurt duce la distrugerea florei intestinale și crește riscul de boli gastro-intestinale.

„Dacă ducem o viață săracă în consumul de iaurt este de așteptat ca flora noastră intestinală să fie mai puțin diversă și ca microbii care pătrund în intestine cu alimentația mai neglijentă să favorizeze apariția unor simptome, cum sunt inflamația intestinală sau balonarea. Obiceiurile noastre alimentare țin de educație. Consumul nostru de iaurt este redus, dar consumul de bere e mare, iar berea provoacă balonări. Pacienții care au o dietă mai puțin echilibrată și mai puțin bogată în consumul de iaurt prezintă riscul de a dezvolta boala intestinului iritabil. Această boală nu se complică, însă nu te lasă să trăiești „, a declarat profesorul Dan Dumitrașcu.

La conferința „Obiceiurile Alimentare ale românilor – între gust, siguranță și sănătate” specialiștii au discutat despre importanța consumului de iaurt pentru sănătate și efectele negative pe care le poate avea lipsa acestui aliment din dieta zilnică.

Citește și