Țelina are proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv tulpinile și frunzele, nu numai rădăcina, și poate fi integrată în alimentație crudă sau preparată termic.
Întreaga plantă este benefică pentru sănătate și, mai mult, ajută în curele de slăbire într-un mod neagresiv.
Asfel, cu doar 2 lei, prețul mediu de pe piață, consumatorii de țelină au câștiguri mai mari pentru organism.
Țelina are efecte detoxifiante, antiinflamatorii, antidepresive și antibiotice, atat în cazul consumului rădăcinii, dar și a frunzelor plantei, iar țelina poate preveni sau vindeca zeci de afectiuni, scrie doc.ro.
Este o legumă sănătoasă și o sursă de hidratare. Potrivit specialiștilor, aceasta are un conținut foarte bogat de fibre și unul destul de mic de carbohidrași. Desi nu lipsesc de tot, carbohidrații din țelină fac parte din categoria celor mai puțin dăunători.
Țelina este benefică pentru sistemul cardiovascular, mai concret menține sănătatea arterelor și a vaselor de sânge și reduce nivelul hormonului stresului din organism. Astfel, tensiunea arterială scade, vasele de sânge sunt relaxate, iar circulația sângelui este fluidizată.
Mai mult, consumul regulat de țelină scade și nivelul colesterolului „rău”, astfel că e recomandat consumul de țelină zilnic în perioadele de sărbători, de exemplu, cu mese mai grase și bogate caloric.
E de reținut că țelina poate avea un efect laxativ, mai ales consumată dimineața, pe stomacul gol, astfel că o cură de 2-3 zile de suc de țelină poate ajuta în rezolvarea constipației.
Potrivit specialiștilor, substanțele active din țelină acționează asupra sistemului digestiv în multe moduri: calmează gastrita și arsurile gastrice, reduc balonarea și flatulența, sunt vermifuge, reglează flora intestinală, detoxifică ficatul și colonul. Astfel, această legumă-minune poate ajuta în cazul unei digestii mai dificilă, al lipsei de mâncare, a hepatitei sau ulcerului.
De precizat că, datorită efectului puternic de detoxifiere, țelina este un aliment potrivit și în cazul unei diete sau cure de slăbire și are un efect diuretic ridicat.
Mai mult, când consumă țelină, organismul are nevoie de multe calorii pentru a o digera, ceea ce îl face să ardă grăsimile din depozitele considerate în exces.
Specialiștii spun că țelina calmează și artrita și afectiunile articulare, datorită efectelor detoxifiante, diuretice și antiinflamatoare.
Este si un antibiotic eficient, astfel că uleiurile volatile din conținutul său pot combate infecțiile bacteriene.
Din vechime se folosește țelina și ca pe un calmant al sistemului nervos.
Un efect mai cunoscut al telinei este cel hormonal, mai ales observat în cazul bărbaților, astfel că țelina se recomandă în cazurile de impotență și frigiditate, în cure de cateva luni, dar, atenție!, realizate doar sub supravegherea medicului.
Nu trebuie ignorate restricțiile, în cazul sarcinii sau în timpul alăptării. Nu este recomandată nici persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau celor care au alergii la plante asemănatoare, morcov, păpădie.
Mai mult, țelina poate interacționa cu unele medicamente și tratamente, asadar trebuie discutat cu medicul în cazul unei afecțiună cronice sau tratament, potrivit sursei citate.