Bărbații care mănâncă mai mult de trei felii de brânză pe zi prezintă un risc scăzut de a deveni infertili. Cel puțin așa susțin oamenii de știință de la Harvard, care spun că includerea acestui aliment în regimul cotidian al bărbaților, chiar și în cantități limitate, le scade acestora dramatic șansele de a deveni părinți, scrie Daily Mail.
În urma testelor realizate de echipa de cercetători americani, coordonată de Myriam Afeiche, s-a constatat că bărbații care mâncau zilnic trei felii de brânză aveau o calitate a lichidului seminal cu 25% mai scăzută decât cei care nu includeau acest aliment în dietă.
Potrivit oamenilor de știință de la Harvard, același efect poate avea și produsele lactate bogate în grăsime, printre care se numără smântână sau lapte, chiar dacă sunt consumate în cantități mici. Bărbații care consumă trei porții de brânză sau alte lactate grase au o calitate a spermei cu 25% mai scăzută decât cea a bărbaților care nu obișnuiesc să consume astfel de produse.
O felie înseamnă în jur de 30 de grame de brânză, mai scrie sursa citată. De vină pentru acest lucru ar fi hormonul sexual feminin estrogen, care se găsește în lapte, dar și alte substanțe, printre care se numără pesticide și metale grele.
Pentru a ajunge la această teorie, cercetătorii americani au comparat dietele unui grup de 189 de bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, și mai apoi au participanții la studiu au fost supuși unor spermograme, pentru a vedea cum afectează fertilitatea unui bărbat dieta. Rezultatele obținute au arătat că bărbații care obișnuiau să mănânce brânză sau lactate grase prezentau un risc crescut de a deveni infertili.
Deși, până în acest moment, s-a crezut că doar fertilitatea femeilor poate fi afectată de alimentație, în prezent, există suficiente dovezi care arată că stilul de viață contează în aceeași măsură și în cazul bărbaților, atunci când vine vorba de capacitatea de reproducere.