Prima pagină » Sănătate » Alte 445 de cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână, în România / Județele cele mai afectate – HARTĂ

Alte 445 de cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână, în România / Județele cele mai afectate – HARTĂ

Alte 445 de cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână, în România / Județele cele mai afectate - HARTĂ
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Facebook

Alte 445 de cazuri de rujeolă au fost confirmate, în ultima săptămână, în România. Cele mai afectate județe sunt Mureș și Brașov, unde se  înregistrează circa jumătate din  îmbolnăvirile din toată țara.

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă (pojar) a ajuns la 2.455 de cazuri, față de 2.010 în urmă cu o săptămână.

Epidemia s-a extins în 34 de județe și municipiul București, față de 29 de județe plus Capitala, în urmă cu o săptămână, potrivit datelor publicate miercuri de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), citate de G4Media.

Conform datelor publicate miercuri, creșterea numărului de cazuri s-a accelerat, în ultima săptămână fiind raportate 445 de noi îmbolnăviri, reprezentând 18% din totalul celor confirmate de la începutului anului 2023 și până în prezent.

În ultima săptămână nu a fost înregistrat niciun deces din cauza rujeolei.

Cele mai afectate județe. Harta îmbolnăvirilor

Cele mai afectate județe. Harta îmbolnăvirilor

Cele mai afectate județe. Harta îmbolnăvirilor

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, la nivel național

Marți, 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Decizie a fost luată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății.

Rafila: „Declararea epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că declararea epidemiei de rujeolă în România face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare.

Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor.

În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El încurajează părinții să se prezinte cu copiii la vaccinare.

Rujeola este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie.

Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri”, a mai spus Alexandru Rafila.

Care sunt simptomele rujeolei

Este important de știut care sunt simptomele rujeolei, dar și complicațiile grave care apar. Se poate ajunge chiar la deces!

Rujeola (pojarul) este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Este o boală a copilăriei care afectează celulele pulmonare și faringiene. Se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.

Virusul care provoacă rujeola poate rezista până la 2 ore pe suprafețe sau în aerul din camera în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat.

De obicei, rujeola se manifestă printr-o erupție cutanată care apare la aproximativ două săptămâni de la infectare. Petele roșiatice sunt răspândite pe tot corpul, iar în această etapă pacienții sunt foarte contagioși.

Uneori, la persoanele cu un sistem imunitar scăzut, se poate întâmpla ca erupția cutanată să nu se manifeste.

Copiii foarte mici și persoanele cu imunitate scăzută pot dezvolta o formă gravă de boală. Complicațiile apar în 30% dintre situații, iar cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).

Statisticile arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare.

Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea.

La nivel global, rujeola este principala cauză de deces în rândul copiilor. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii.

Vă recomandăm să citiți și:

EPIDEMIE de RUJEOLĂ în România. Focar de infecție într-o școală din Bucureşti / „Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și