Angajații singurului SPITAL DE LEPROȘI din țară: Îi rugăm pe oameni să le dăruiască VARZĂ și CASTRAVEȚI. Statul alocă 11 LEI PE ZI pentru hrana fiecărui bolnav

Angajații singurului SPITAL DE LEPROȘI din țară: Îi rugăm pe oameni să le dăruiască VARZĂ și CASTRAVEȚI. Statul alocă 11 LEI PE ZI pentru hrana fiecărui bolnav
Publicat: 27/09/2018, 20:23

Spitalul de la Tichilești este casă pentru ultimii pacienți cu lepră din România. Aici locuiesc până în ultima clipă, 10 persoane care suferă de această teribilă boală. Pentru a le ușura bătrânețile, angajații s-au gândit să facă un apel pe un grup de pe Facebook, adresându-se în special țăranilor dobrogeni. Postarea a strâns sute de comentarii, iar zeci de persoane au sărit să-și ofere necondiționat sprijinul.

„Bună ziua! Vă scriu în speranța că sunt gospodari care pot și își doresc să facă un bine. Aș vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din Romania care îngrijește bolnavi de lepră – Spitalul Tichilești (Isaccea, județul Tulcea). În prezent, mai avem 10 pacienți internați. Problema este că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, iar prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, vă așteptăm cu drag”, scriu pe Facebook angajații Spitalului.

Zeci de persoane au răspuns acestui apel, iar cea care a făcut postarea a declarat ulterior că aceasta a fost o cerere de ajutor, și nu un apel disperat, pentru că oamenii de la Tichilești au tot ce le trebuie pentru o viață mai bună.

„A fost presupunerea că nu o să ia atât de multă amploare. Încercam să obțin de la agricultorii din zonă câteva produse, nimic mai mult. Nu am presupus că va lua așa amploare și am rămas profund impresionată. (…) Nu trebuie să plângeți. Noi avem grijă ca acești oameni să aibă tot ce le trebuie. Încercăm doar sa le oferim tot ce are orice om acasă la el. Doar că la alimente e mai greu. Mai ales de Sărbători. Tocmai de aceea, încercăm să facem rost de ceva provizii, ca să putem asigura mâncare de calitate. Că din 11 lei de om, nu prea poți lua un iaurt de calitate sau o bucată de carne bună”, spune semnatara postării.

Ea a precizat că ideea a fost de a face câteva provizii pentru iarna – zarzavat, gemuri, castraveți murați, varza murată, legume puse la congelator, pentru ca apoi, din banii destinați asigurării normei de hrană, să le poată fi asigurate pacienților produse de calitate superioară.

„Există această problemă, de 11 lei, care mă limitează și nu-mi dă voie să introduc în lista zilnică de alimente mai mult decât este prevăzut. Este singura problemă, nu este un apel disperat sau la milă. (…) Noi încercăm să le asigurăm pacienților noștri ceea ce avem și acasă – că este de Sărbători, că este post, de Crăciun sau Paști… Numai că este imposibil. Din 11 lei nu poți să iei o carne mai de calitate sau produse mai bune, dar mai scumpe, pentru că nu-ți permiți. (…) Ne-am dorit pentru ei să mănânce mai sănătos și să pot să fac și provizii de iarnă pentru ca din diferența de bani să pot să le iau produse mai puține, dar de calitate”, a declarat angajata spitalului, precizând că pacienții nu au alte probleme deosebite, care să necesite o alimentație specială.

Potrivit acesteia, altele sunt problemele reale ale spitalului, între care cea mai importantă este numărul mic de angajați.

„Ajutorul pe care l-aș dori ține de alte chestiuni. Ceva investiții, renovarea unui pavilion… Sunt alte chestii importante. Dar avem nevoie mai ales de angajați, pentru că noi suntem foarte puțini. Suntem 20 cu toții. Aici sunt problemele adevărate”, mai spune angajatul spitalului.

Vârsta bolnavilor care sunt tratați la Spitalul din Tichilești este cuprinsă între 50 și 90 de ani. Cel mai tânăr este Lucian, care are 50 de ani. Cea mai vârstnică este tanti Hima, o ucraineancă baptistă de 90 de ani, din Chilia Veche.

„Este internată de la 17 ani. Este născută în iunie 1928 și este la noi de peste 70 de ani. Aici este casa ei, e viața ei. Dânsa este de religie baptistă, trăiește curat, frumos și simplu și de asta a ajuns la vârsta aceasta”, mai spune angajata spitalului.

Lepra, sau boala Hansen, este o boală infecțioasă gravă cunoscută din antichitate, ce afectează pielea și nervii periferici.

Leprozeria de la Tichilești este un spital unicat în România. Cel care îi are în grijă pe pacienții de aici de mai bine de 25 de ani este medicul Răsvan Vasiliu. În 1991, când a ajuns la Tichilești, doctorul văzuse astfel de bolnavi doar în cărți, iar pe atunci, în leprozerie erau 60 de bolnavi. Astăzi numărul lor a scăzut la 10.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cercetătorii au anunțat „o descoperire crucială” în cazul tuberculozei