Anunțul președintelui Colegiului Psihologilor din România: Se vor înmulți atacurile de panică și tulburările emoționale
„Gala psihologului este o inițiativă pe care noi, Colegiul Psihologilor din România, ne-am asumat-o pentru a cinsti profesia de psiholog. Colegiul Psihologilor, prin definiție, este o organizație care își propune să promoveze profesia, să-i apere, să-i protejeze și să-i ajute pe psihologi. Și, atenție, să oferim societății servicii psihologice de înaltă calitate. Asta este cheia. Nu numai să-i apărăm pe psihologi, ci să-i determinăm să-și facă profesia la cele mai înalte standarde. Avem o obligație socială, o obligație față de societate. Societatea nu face nimic pentru noi. Noi trebuie să facem ceva pentru ea, pentru oamenii care au nevoie de servicii psihologice de cea mai bună calitate. Și atunci, noi premiem pe psihologi, încercăm să le dovedim recunoștința pentru ce fac, pentru ceea ce au realizat și să schimbăm ceva”, a declarat pentru MEDIAFAX, Mihai Aniței, după festivitatea de premiere.
Întrebat cum vede psihologul român în viitor, Mihai Aniței a spus că trebuie să fie cât mai aproape de omul simplu pentru a face față solicitărilor.
„În pofida greutăților, trebuie să fie un om mai bine pregătit, cu nivel de competență foarte ridicat, cu abordare foarte profesionistă, pentru că, atenție, cerințele și exigențele în anii ce vin, din păcare, vor fi tot mai mari. Vor marca viitorul societății atacurile de panică, tulburările emoționale. Pentru toate acestea, care nu se pot vindeca cu simple medicamente, este nevoie de contribuția psihologului. Ăsta este viitorul psihologului, este al unei profesii care va trebui să fie tot mai aproape de omul simplu, de omul obișnuit și să-l ajute să facă față la solicitărilor care vor fi din ce în ce mai mari”, a mai spus președintele Colegiului Psihologilor din România.
Totodată, el a ținut să sublinieze că statul nu trebuie să pună poveri psihologilor.
„Statul să nu ne pună poveri, așa cum se încearcă acum, să se încarce profesiile liberale cu taxe și impozite. Noi ne descurcăm, nu am cerut nimic, nu am stat cu mâna întinsă. Dar suntem profesie liberală, să fim lăsați să muncim, și sigur că statul beneficiază de pe urma noastră, pentru că asigurăm din plin și contribuim la sănătatea publică”, a mai spus Aniței.
El a precizat că, în prezent, în Colegiul Psihologilor sunt înscriși peste 16.000 de membri, dar cei care practică profesia în mod real sunt aproape 8.000.
Premiile de la cea de-a doua ediție a galei, care a avut loc vineri, au fost acordate în funcție de specialități.
Premiul acorate au fost: Psihologie clinică – Ioan Bogdan Lucaciu; Consiliere psihologică (clinică) – Jenica Valentina Chiriac Vetrineanu; Psihoterapie – Valentina Neacșu; Psihologia muncii și organizațională – Traian Manea; Psihologia transporturilor (unul dintre cele mai vechi domenii din România) – Steluța Trăscăian; Psihologie educațională consilere școlară și vocațională – Tinca Crețu; Psihopedagogie specială – Dumitra Virginia Berbescu; Psihologie aplicată în domeniul securității naționale – Filaret Sîntian; Psihologie judiciară – Florian Gheorghe.
Premiul pentru întreaga carieră i-a fost acordat Ruxandrei Rășcanu și lui Ion Mânzat. Marele premiul al Galei Psihologilor i-a Irinei Holdevici.
Premiul pentru promovarea profesiei de psiholog i-a fost acordat lui Iulian Laurențiu Ștefan, iar premiul pentru promovarea serviciilor psihologice în mass-media, senior reporterului Elvira Gheorghiță, de la agenția de presă Mediafax.
Aflată la cea de-a doua ediție, Gala Psihologului a avut și câteva moment artistice susținute de mezzosoprana Oana Andra, prim-solistă a Operei Naționale București, și tenorul Adrian Dumitru, student în anul II la master la Universitatea Națională de Muzică București, acompanianți la pian de Alexandru Petrovici, care au interpretat mai multe arii de Verdi, Puccini, Ernesto De Curtis, Di Capua și Sartori.