Apa din produsele alimentare poate fi nocivă pentru organismul uman
Apa din produsele alimentare poate fi nocivă pentru organismul uman. Cu cât cantitatea ei este mai mare în produsele alimentare solide, cu atât devine mai periculoasă pentru sănătate, întrucât creează un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor, susține cercetătorul Nicoleta Hădărugă de la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) „Regele Mihai I” din Timișoara.
În studiile de cercetare, chimista și-a concentrat atenția și asupra aspectului economic pe care-l urmăresc comercianții pentru a câștiga mai mult la gramaj de produs vândut, dar care nu țin cont de faptul că pot afecta grav sănătatea consumatorului.
„Apa din produsele alimentare prezintă o importanță economică și politică semnificativă. Partea economică este importantă pentru agenții economici din domeniul alimentar, dar nu numai. O concentrație mai mare de apă în unele produse alimentare – peste limitele normale sau, mai grav, peste normativele în vigoare – conduce la profituri mai mari ale producătorilor, care se răsfrâng asupra consumatorilor, atât din punct de vedere financiar, cât și al sănătății, mai ales că atenuarea proprietăților finale ale produsului alimentar, determinate de o concentrație prea mare de apă, se realizează prin utilizarea unor aditivi alimentari excedentari, cum sunt stabilizatorii, emulgatorii, îngroșanții etc”, a mai spus Hădărugă.