Aparatură vitală bebelușilor născuți prematur, la Spitalul de Urgențe din Cluj. Cel mai mic prematur salvat cântărea la naștere doar 470 grame
Secțiile de neonatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca au fost dotate cu aparatură medicală vitală bebelușilor născuți prematur, printre care ventilatoare neonatale, pulsoximetru și o masă radiantă cu modul resuscitare, în urma unei donații a Asociației „Salvați Copiii”.
Președintele executiv al asociației, Gabriela Alexandrescu, a declarat, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că au fost alese cele două secții pentru donație deoarece aici se nasc aproape 5000 de copii pe an, din care 500 sunt prematuri.
„Sprijinim activitatea unor medici minunați care salvează vieți și am donat celor două secții de neonatologie ale SCJU Cluj-Napoca 6 aparate medicale cu o valoare de 66.000 de euro, care sunt vitale și absolut necesare. Ultima dotare amplă în neonatologie a fost la nivel național în 2007 dintr-un împrumut luat de la Banca Mondială. Am ales Clujul pentru această donație deoarece aici se nasc foarte mulți copii în ambele secții, avem aproape 5.000 de nou-năcuți pe an, din care 500 prematur, iar alți 30 vin din alte județe”, a spus Alexandrescu.
Aparatele donate sunt un ventilator neonatal și pulsoximetru pentru Secția Neonatologie I, care deservește patru județe – Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș, și masă radiantă cu modul resuscitare, două monitoare pentru funcții vitale și un ventilator neonatal pentru Secția de Neonatologie 2.
Șeful Secției de Neonatologie I, Gabriela Zaharie, a declarat că aparatura primită se adresează patologiei severe a prematurului. „Fiecare zi de viață a unui om este unică. Important este faptul că de calitatea asistenței medicale din primul minut, din prima zi, depinde calitatea vieții viitorului adult”, a spus Zaharie.
Potrivit acesteia, cel mai mic bebeluș născut prematur din secția pe care o conduce, care a fost salvat, a avut 24 de săptămâni la naștere și o greutate de 470 de grame.
Rata mortalității infantile în România este de 6,5 mie, iar la nivelul județului Cluj este de 6 la mie, sub media națională.