Prima pagină » Sănătate » Apendicita – cauze, simptome, tratament

Apendicita – cauze, simptome, tratament

Apendicita - cauze, simptome, tratament
Apendicita este cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală și constă în inflamația apendicelui. Această afecțiune apare frecvent la vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, dar poate fi posibilă la orice vârstă, fiind cunoscute și cazuri cu manifestări particulare la bolnavii vârstnici.

Nimeni nu este absolut sigur care este funcția apendicelui însă, ceea ce știm, este că putem trăi și în lipsa lui, aparent fără consecințe.

Odată pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind de natură chirurgicală. Cu cât se intervine mai repede, cu atât suferința pacientului este mai redusă și interventia mai ușor de realizat, cu complicații cât mai reduse.

Ce cauzează apendicita?

Cauza acestei afecțiuni poate fi, în multe dintre situații, obstrucția cavității organului din cauza unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp străin (sâmburi, semințe).

Aceasta provoacă o creștere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulației sângelui din pereții organului și inflamația acestuia ce poate evolua în lipsa tratamentului corespunzător până la perforație (peritonită).

Poate fi luată în discuție și o predispoziție genetică pentru apendicită în cazul familiilor cu mai multe persoane operate de această afecțiune.

Care sunt simptomele apendicitei?

Simptomele clasice includ:

– durere surdă aproape de centrul sau partea superioară a abdomenului ce devine mai apoi ascuțită și se deplasează spre partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta este, de obicei, primul semn;

– pierderea apetitului;

– greață și/sau vărsături imediat după ce încep durerile abdominale;

– umflarea abdomenului;

– febra nu foarte ridicată;

Alte simptome ale apendicitei pot fi:

– durere surdă sau ascuțită oriunde în partea superioară sau inferioară a abdomenului, spatelui sau în zona rectului;

– urinări dureroase;

– crampe severe;

– constipație sau diaree.

Dacă ai simptomele de mai sus, solicită imediat asistență medicală deoarece diagnosticul corect și tratamentul corespunzător sunt foarte importante.

Citește în continuare pe Csid.ro.

Autor

Citește și