Prima pagină » Sănătate » Aproape 42.000 de persoane au completat formularul digital PLF. Cum se desfășoară acum traficul la frontierele din România

Aproape 42.000 de persoane au completat formularul digital PLF. Cum se desfășoară acum traficul la frontierele din România

Aproape 42.000 de persoane au completat formularul digital PLF. Cum se desfășoară acum traficul la frontierele din România

Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de la lansarea aplicației până luni dimineață, la ora 10:00, 41.742 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF).

Traficul la frontieră este în condiţii normale, timpul maxim de aşteptare fiind de 40 de minute în PTF Nădlac II şi Borş II, spun autoritățile.

Cele mai multe persoane au completat formulare pentru următoarele puncte de trecere a frontierei:

  1. Aeroportul International „Henri Coandă” – 14.615
  2. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – 3.202
  3. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj – 3.024
  4. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – 2.460
  5. Punctul de Trecere a Frontierei Borș – 2.442

Începând de luni, toate persoanele care sosesc în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României.

Procedura la intrarea la frontieră

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a explicat că „în momentul în care persoana se prezintă în punctul de trecere, poliţistul de frontieră efectuează formalităţile de control prin verificarea automată a paşaportului sau a cărţii de identitate pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară. De asemenea, poliţistul de frontieră va verifica autenticitatea şi valabilitatea certificatului verde. După citirea automată a acestor date, în aplicaţia Poliţiei de Frontieră, în intervalul de câteva secunde, poliţistul primeşte confirmarea existenţei sau inexistenţei formularului digital de intrare în România. În funcţie de rezultatul verificării, datele sunt trimise către Direcţia de Sănătate Publică în vederea luării măsurilor ce se impun”.

El a precizat că acest document nu trebuie tipărit, ci este citit automat prin intermediul dispozitivelor polițiștilor.

El a menţionat şi situaţiile care apar în momentul controlului de frontieră: „Dacă persoana a completat plf şi nu se impune carantina, aceasta trece prin punctul de frontieră fără alte măsuri, dacă persoana a completat plf şi se impune carantina, în funcţie de zona sau ţara din care vine, Direcţia de Sănătate Publică dispune măsura carantinării. Măsura se comunică judeţului în care se duce la îndeplinire măsura carantinării, iar locaţia se va verifica de către structurile de ordine publică”, a spus Bădilă.

Totodată, acesta a mai arătat că, dacă persoana nu a completat formularul şi se impune carantina, în funcţie de zona sau ţara în care vine, DSP dispune măsura carantinării, iar persoana are obligaţia legală de a completa în termen de maxim 24 de ore de la data trecerii prin frontieră, în caz contrar, DSP, conform legii, dispune amendarea persoanei.

„Nerespectarea acestei obligaţii de a completa formularul digital de intrare în România se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei. Precizăm că în oricare din aceste situaţii, pe sensul de intrare în România, la control participă şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică în vederea efectuării triajului epidemiologic”, a spus Bădilă.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și