Prima pagină » Sănătate » Aproape 930.000 de servicii medicale acordate de la 1 mai. Aproape jumătate dintre acestea fiind acordate fără card

Aproape 930.000 de servicii medicale acordate de la 1 mai. Aproape jumătate dintre acestea fiind acordate fără card

Aproape 930.000 de servicii medicale acordate de la 1 mai. Aproape jumătate dintre acestea fiind acordate fără card
Aproape 930.000 de servicii medicale au fost acordate de luni până miercuri, adică de la intrarea în vigoare a cardului de sănătate, 483.695 dintre acestea fiind oferite fără acest document, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Conform datelor transmise de CNAS, până în prezent au fost activate cinci milioane de carduri, fiind estimată o medie de activare de patru, cinci carduri pe secundă.

În primele trei zile au fost acordate 924.413 de servicii medicale, dintre care 483.695 fără card.

Astfel, potrivit statisticilor, luni au fost 87.914 de servicii validate cu cardul de sănătate și 136.556 de servicii acordate fără card, marți 226.339 de servicii validate cu cardul de sănătate și 183.489 de servicii acordate fără card, miercuri 226.465 de servicii validate cu cardul de sănătate și 163.650 de servicii acordate fără card.

De asemenea, tot miercuri, în Capitală, au fost validate cu cardul 28.251 de servicii medicale, dintre care 4.905 acordate în cabinetele medicilor de familie.

Tot ieri au fost acordate fără card de sănătate 15.773 de servicii medicale, dintre care 3.280 acordate în cabinetele medicilor de familie.

Potrivit CNAS, numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta. Dacă luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marți au fost activate 248.777 de carduri și miercuri au fost activate în sistem un număr de 240.615 carduri.

Totodată CNAS a menționat că în evidențele serviciilor acordate fără a fi validate cu cardul de sănătate sunt incluse și serviciile medicale acordate copiilor și persoanelor neasigurate.

„Facem mențiunea că, de la finalul anului trecut, CNAS a recomandat utilizarea cardului de sănătate, atât furnizorilor, cât și asiguraților, care au intrat în posesia lui, pentru că, până la momentul în care cardul național de sănătate va deveni obligatoriu, asigurații și furnizorii să se acomodeze cu acest sistem. Mai mult, HG49/ 2015 art. 2, prevede faptul că începând cu data de 1 februarie sistemul cardului de sănătate va funcționa în paralel cu vechiul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale și farmaceutice, până la data de 1 mai”, conform reprezentanților Casei.

Astfel, potrivit sursei citate, a existat o perioadă de acomodare, în care cele două sisteme au funcționat în paralel.

Introducerea cardului de sănătate, din 1 mai, nu modifică drepturile asiguraților la servicii medicale. Serviciile medicale de urgență se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiționat, indiferent dacă părinții sau tutorii legali sunt sau nu asigurați.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca și până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia și să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcționare a sistemului.

Asigurații au la dispoziție atât numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate, cât și numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relații despre cardul de sănătate.

Citește și