Prima pagină » Sănătate » Aproximativ cinci milioane de copii, născuți în toată lumea în urma fertilizărilor in vitro

Aproximativ cinci milioane de copii, născuți în toată lumea în urma fertilizărilor in vitro

Aproximativ cinci milioane de copii, născuți în toată lumea în urma fertilizărilor in vitro

Aproximativ cinci milioane de copii s-au născut în toată lumea, în urma tehnicilor defertilizare in vitro, de la nașterea în 1978 a lui Louise Brown, primul copil conceput prin fecundare artificială, conform estimărilor anunțate, luni, la o conferință din Istanbul, relatează site-ul Le Figaro.

Această tehnică de procreație asistată medical, care este utilizată cu succes din 1978, reprezintă 0,3% din nașteri în fiecare an.

Potrivit Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE), aproape 350.000 de copii în fiecare an sunt acum născuți în urma fertilizării in vitro, respectiv 0,3% din cele 130 de milioane de bebeluși născuți în întreaga lume.

Cifra de cinci milioane se bazează pe înregistrările de fertilizare in vitro (FIV) făcute în toată lumea până în 2008 și pe estimările din ultimii trei ani și jumătate pentru care însă nu există statistici încă disponibile.

În 25 iulie 1978, în Anglia, s-a născut Louise Joy Brown, cunoscută în toată lumea ca primul copil conceput în eprubetă – „test-tub”. Nașterea ei a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, procedeul de concepție al Louisei fiind aprig dezbătut în cercurile medicale, cât și în cele religioase.

În România, primul bebeluș conceput prin tehnica fertilizării in vitro s-a născut în 24 aprilie 2012, la Clinica de Reproducere Umană de la Sângeorgiu de Mureș. Părinții băiețelului încercaseră fără succes, timp de opt ani, să conceapă un copil pe cale naturală.

În anul 2011, Ministerul român al Sănătății a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro și transfer embrionar.

Citește și