Prima pagină » Sănătate » ASTENIA DE PRIMĂVARĂ. Cauze, simptome și tratamente

ASTENIA DE PRIMĂVARĂ. Cauze, simptome și tratamente

ASTENIA DE PRIMĂVARĂ. Cauze, simptome și tratamente
Astenia de primăvară Este o tulburare care durează o perioadă de timp variată, de-a lungul căreia ne simțim obosiți, chiar dacă nu depunem prea mult efort. Vezi cum o putem combate.

Astenia este o afecțiune care apare de obicei odată cu modificarea sezonului. Este o tulburare care durează o perioadă de timp variată, de-a lungul căreia ne simțim obosiți, chiar dacă nu depunem prea mult efort. 

Corpul nostru se adaptează la vreme rece, iar când vine primăvara, modificările care apar în mediu ne pot afecta. De asemenea, organismul se adaptează cu greu la lumină, sistemul imunitar este mai sensibil, carențele de vitamine și minerale se resimt. De aceea, în acest nou anotimp, majoritatea este predispusă la viroze respiratorii.

„Trecerea bruscă de la temperaturi sub 0 grade la temperaturi de peste 10 grade ne solicită organismul, acesta fiind nevoit să se adapteze rapid la schimbările meteo. De aceea, corpul trebuie să își ia necesarul de nutrienți și vitamine dintr-o alimentație echilibrată. De asemenea, sportul și odihna corespunzătoare nu trebuie neglijate pentru a trece cu succes peste aceste provocări”, scrie CSID

Simptomele asteniei:

tristețe fără un motiv aparent

tendința de a te supăra mai ușor

lipsa poftei de mâncare

hipotensiune arterială

sentimente regulate sau constante de apatie

dureri de cap

nivel redus de energie și slăbiciune musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului

O alimentație sănătoasă ne ajută să combatem astenia 

În general, o alimentație bogată în nutrienți naturali ne poate ajuta să avem mai multă energie fizică și o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoțional.

 „Este indicat ca la începutul primăverii să adoptăm un regim bazat pe alimente cu un conținut bogat în vitaminele A, C și vitamine din grupa B, care pot combate simptomele asteniei , ne redau echilibrul și ne dau o stare de bine”, precizează nutriționistul Florin Ioan Bălănică pentru CSID

Alimentele la care nu trebuie să renunțăm în acest sezon

Verdețurile de sezon (spanac, leurdă, lobodă, urzici, salată verde) care combat stările de nervozitate, senzația de amețeală și de slăbiciune în întregul corp. Conțin fier de care organismul are mare nevoie acum și pot fi consumate la orice masă principală, în salate sau diverse preparate.

Pentru a combate stresul cauzat de astenie un rol important îl au condimentele: rozmarin, turmeric, busuioc

Semințele de dovleac aduc un aport de energie și pot fi servite la gustarea de dimineață.

Nucile sunt bogate în acizi grași Omega 3, conțin grăsimi sănătoase pentru organism și pot contracara starea de oboseală. Ba mai mult, ameliorează simptomele de depresie ușoară.

Ciocolata neagră conține polifenoli care încurajează producția de serotonină din creier, substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit și reduc starea de oboseală.

Mai multe detalii despre astenia de primăvară pe CSID

 

Citește și