Atenție părinți! GUSTAREA nelipsită din pachețelul de la școală al copiilor poate conține până la 17 pliculețe de zahăr

Publicat: 11 09. 2024, 18:50
Actualizat: 11 09. 2024, 19:00

Părinții obișnuiesc să pregătească copiilor câte o mică gustare pentru pachețelul de la școală. Din păcate, din cauză că produsele alimentare conțin tot mai mulți aditivi, tradiționala gustare pe care toți părinții o pun la pachet copiilor poate conține până la 17 plicuri de zahăr.

Banalul sandviș, cea mai populară gustare pe care părinții o pregătesc copiilor pentru școală, nu mai reprezintă o opțiune sănătoasă de alimentație. Desigur, acest aspect depinde de produsele din care este preparat sandvișul.

Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a declarat că, în urma unor analize, a rezultat că un sandviș, deși este un aliment sărat, poate conține până la 17 plicuri de zahăr.

”Vrem să-i facem un sandviș copilului, și luăm un salam cu 10-11 aditivi, ketchup cu 10-11 aditivi, un muștar cu 7-8 aditivi, o pâine cu 10 aditivi, păi doar în acel sandviș am ajuns la 50 de substanțe chimice din care mai mult de 70% se regăsesc în toate produsele folosite. Ceea ce înseamnă că luăm acea cantitate de 2, 3, 5 ori. Mai luăm după aceea și ceva dulce, mai bem și o băutură carbogazoasă, și ajungem la un mic dejun cocktail de 100 de aditivi la o singură masă.

Iar dacă ne uităm pe etichetă scrie cantitatea zilnică estimată, sau doza zilnică recomandată. Asta este valabil pentru un adult de 30 de ani, nu despre un puști de șapte ani”, spune șeful ANPC.

”În al doilea rând, ne uităm că în pâine este zahăr, în ketchup este zahăr, în muștar este zahăr, în salam este zahăr, și ne dăm seama că într-un sandviș este mai mult zahăr decât într-un pahar de băutură carbogazoasă sau într-o prăjitură, pentru că în prăjitură este posibil ca nici să nu pună zahăr, să pună un substitut de zahăr ca să fie dulce, pentru că poate este mai ieftin.

Și ne trezim că la o singură masă, într-un singur sandviș, găsim până la 17 pliculețe de zahăr. Păi dacă te pun să mănânci 17 pliculețe de zahăr acum, nu poți. Și ne trezim că avem copii, la vârste foarte fragede, insulino-dependenți”, a mai explicat Sorin Mierlea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

FOTO: Pixabay

Citește și:

Alimentul pe care oamenii de +50 de ani ar trebui să îl mănânce zilnic. Mulți români îl consumă vinerea

Chef Florin Dumitrescu, semnal de ALARMĂ cu privire la un aliment adorat de mulți români: „I-a făcut gaură în beton”

Medicii ne spun cum să ferim copiii de GRIPELE sezoniere, odată cu reintrarea lor în colectivitate