Creierul adolescenților este o adevărată enigmă care începe, încet, încet, să fie elucidată. De fapt, adolescenții sunt perfect îndreptățiți să aibă trăirile pe care le manifestă și iată de ce!
Creierul adolescenților: caracteristici
Imagistica avansată a creierului a reușit să dovedească faptul că una dintre caracteristicile principale ale creierului unui adolescent este plasticitatea, ceea ce înseamnă că se poate schimba, adapta și răspunde mediului înconjurător. Creierul în sine nu crește, ci mai degrabă crește conectivitatea între regiunile creierului. Această creștere a conectivității se prezintă ca materie albă, care provine dintr-o substanță grasă numită mielină. Pe măsură ce creierul se dezvoltă, mielina se înfășoară în jurul unor nervuri lungi și subțiri ale axonilor celulelor nervoase care se extind din celulă și transmit informațiile.
Procesul de mielinizare începe din spatele creierului și se îndreaptă spre partea frontală, ceea ce înseamnă că, de fapt, cortexul prefrontal, zona creierului implicată în luarea deciziilor, planificarea și auto-controlul sunt ultimele părți ale maturității. Drept urmare, comportamentele riscante și impulsive sunt mai frecvente în rândul adolescenților și adulților tineri.
Deși dezvoltarea cortexului prefrontal este ultimul pas pe lista dezvoltării, adolescenții suferă modificări majore în sistemul lor limbic – zona creierului care controlează emoțiile. Iar specialiștii cred că această nepotrivire în dezvoltarea componentei de control a impulsurilor creierului și a unei părți a creierului alimentată de hormoni și emoții este ceea ce cauzează comportamentele de asumare a riscurilor care sunt atât de frecvente în rândul adolescenților. Această nouă înțelegere a biologiei care stă la baza acestor comportamente poate fi utilă atât pentru adolescenți, cât și pentru părinții lor. Cercetătorii subliniază importanța stabilirii unor exemple de răspunsuri emoționale adecvate și ajutarea tinerilor să facă față situațiilor dificile care sunt din ce în ce mai frecvente în rândul tinerilor și adolescenților.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta