ATENȚIE, părinți! RĂCEALA și GRIPA la copii: Când trebuie să-i dai celui mic ANTIBIOTIC
Infecțiile respiratorii virale se manifestă sub formă de răceală sau gripă.
Întrucât infecțiile respiratorii virale sunt foarte contagioase, de la primele manifestări de răceală sau gripă copilul bolnav va fi ținut la domiciliu pentru a nu transmite boala celorlalți.
Părinții trebuie să explice copilului, cu tact, răbdare și pe înțelesul acestuia, cauza bolii și necesitatea rămânerii la domiciliu. Explicațiile acordate de către părinți vor ajuta la acceptarea copilului de a fi izolat temporar de grupul de colegi.
Antitermic sau antibiotic?
Gripa poate fi prevenită prin vaccinare. Întrucât gripa survine în special în sezonul rece, vaccinul antigripal trebuie administrat toamna.
Pentru tratamentul gripei și răcelii se folosesc ibuprofenul sau paracetamolul, medicamente care au efecte antitermice (combat febra), antialgice (combat durerea), antiinflamatorii (combat inflamația) și ameliorează starea generală. Până la contactarea medicului, părinții pot administra din inițiativă proprie această medicație, acesta eliberându-se fără rețetă medicală.
Doza de ibuprofen este de 10 mg/Kg/doză, doză care poate fi repetată la nevoie după 8 ore. Doza de paracetamol este de 10-15 mg/Kg/doză, doză care poate fi repetată după 6 ore.
Întrucât răceala și gripa sunt produse de virusuri, nu este necesară administrarea de antibiotice. Antibioticele nu sunt eficiente într-o infecție virală.
„Trebuie combătută conduita unor părinți care administrează antibiotice de la primele manifestări ale răcelii sau gripei. Trebuie combătut conceptul terapiei în ecuație FEBRĂ = ANTIBIOTIC”, menționează Prof. Dr. Mircea Nanulescu.
Antibioticul este indicat, la recomandarea medicului, doar în cazul unor complicații bacteriene ale răcelii sau gripei, complicații de tipul pneumonie sau otită medie acută.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta