Prima pagină » Sănătate » Avantajele consumului de UNT. Cum îl consumăm și de ce e bun pentru organism

Avantajele consumului de UNT. Cum îl consumăm și de ce e bun pentru organism

Avantajele consumului de UNT. Cum îl consumăm și de ce e bun pentru organism
De câte ori nu ați auzit că untul are prea multe calorii sau prea mulți acizi grași? Aceste presupuneri sunt ca un colac de salvare pentru producătorii de margarină vegetală. Află de ce e bun untul pentru organism și cum se consumă

Untul este o materie grasă obținută din smântânirea laptelui în care au fost adăugați (sau nu) fermenți naturali, Totuși, unii apreciază untul pentru gustul care îmbogățește numeroase preparate și pentru conținutul ridicat de vitamina A și D.

Pe de cealaltă parte, margarina reprezintă orice produs care poate înlocui untul. Margarina vegetală este obținută din grăsimi vegetale, nu animale. Cele mai bune sunt margarinele bio, cu grăsimi nehidrogenate și cu un conținut cât mai mic de uleiuri cu procent ridicat de acizi grași saturați, aceștia din urmă fiind cei care dau margarinei consistența solidă.

Unele persoane evită consumul zilnic de unt și de margarină deopotrivă, preferând uleiul de măsline de bună calitate.

Untul: de ce e bun pentru organism

Grăsimi și vitamine. Pe lângă grăsimi (67% grăsimi saturate, 30% mononesaturate și 3 % polinesaturate) untul conține vitaminele A (retinol, betacaroten). B2, B3, B5, B9, B12, D, E, K.

O culoare plăcută. Cu cât este mai galben, cu atât conținutul de betacaroten ( provenit din iarba păscută de vaci) este mai mare. Acest antioxidant combate radicalii liberi care favorizează îmbătrânirea prematură a organismului.

Untul: beneficii nutriționale

25 de grame de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A. Consumat în stare crudă, este o grăsime ușor de digerat.

Alegeți un unt obținut din smântână crudă (dificil de de găsit, deoarece nu este pe gustul tuturor) sau untul de putinei, de preferat cel bio. Acesta din urmă este un unt care a avut timp să se matureze. Untul cu DOC respectă un procedeu tradițional de obținere și are caracteristici regionale.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Autor

Citește și