Alina Popp, pediatru gastroenterolog la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului București, a declarat, marți, la Cluj-Napoca, la caravana „România fără gluten”, că la copii boala celiacă se manifestă prin anemie severă, o statură foarte mică sau apariția unor fracturi dese.
„Intoleranța la gluten de tip autoimun, boala celiacă, este o afecțiune serioasă și poate deveni gravă dacă pacientul nu ține o dietă strictă fără gluten. Complicațiile sunt variate și pot afecta foarte multe dintre organe – putem avea o tulburare a metabolismului osos, osteoporoză, putem avea o tulburare de fertilitate, depresivă sau neurologică sau tulburare hepatică. La copii ne putem confrunta cu anemie severă care nu se rezolvă cu tratamentul obișnuit sau cu o statură foarte mică, un copil cu boală celiacă fiind cel mai mic din clasă deși este bine hrănit și îngrijit, sau face des fracturi. Numărul pacienților cu boală celiacă a crescut în România de 5 – 10 ori față de ceea ce era în urmă cu 10 ani, din cauza creșterii ratei de diagnostic, secretul fiind identificarea acestei boli, dar și a creșterii bolilor autoimune în general”, a spus Popp.
Potrivit acesteia, pentru boala celiacă singurul tratament este dieta fără gluten.
„Această boală poate afecta un adult apt de muncă, deoarece creează o dizabilitate socială, dacă boala nu este diagnosticată încă, îi afectează calitatea vieții și capacitatea de muncă. Înainte de diagnostic, observăm la un pacient absenteism de la locul de muncă, eficiență scăzută, tulburare de somn sau tulburări digestive din cauza simptomelor nespecifice și nu își dă seama că are o problemă serioasă, fără să consulte un specialist”, a afirmat Alina Popp.
Medicii prezenți la Cluj-Napoca au precizat că intoleranța la gluten afectează între 250.000 și un milion de români, conform estimărilor Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten (ARIG).
„Statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului și a unui tratament, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces”, au mai spus medicii.
În cadrul caravanei „România fără gluten” de la Cluj-Napoca au avut loc sesiuni de testare gratuită pentru boala celiacă.