Organizația Mondială a Sănătății pune accent pe renunțarea la fumat, în această perioadă. Oficialii prezintă, într-un raport, posibilele legături dintre acest obicei și infecții precum cea cu noul coronavirus.
Fumatul afectează, în timp, sistemul circulator și aparatul respirator, țintite și de virusul COVID-19. Datele strânse de OMS din China – peste 55.000 de cazuri analizate în laborator – arată că riscurile ca un fumător infectat să ajungă în stare critică și chiar să fie ucis de coronavirus sunt mai mari decât în cazul unei persoane care nu are acest viciu.
Oficialii OMS, potrivit Știrile PRO TV, aduc drept argument și exercițiile de forță majoră numite SARS și MERS, care arată că această familie de virusuri afectează sistemul cardio-vascular. Or, un atac viral la acest nivel asupra unui organism și-așa cu probleme se poate dovedi letal.
OMS atrage atenția și asupra unui alt obicei aparent inofensiv: fumatul narghilelei. Dincolo de daunele cauzate în timp de tutunul inhalat, îngrijorarea vizează transmiterea din gură în gură a furtunului. Nu se știe câte cafenele au bunul obicei de a dezinfecta aparatul, inclusiv recipientul în care se pune apa, precizează oficialii organizației. Narghileaua facilitează transmiterea unor agenți patogeni precum virusul hepatitic C, herpes, Epstein Barr ori Helicobacter Pylori, iar OMS e de părere că și COVID-19 se poate răspândi cu ușurință. Riscul e mai mare când activitatea se face în spații închise. Măsura recomandată: limitarea și chiar interzicea narghilelelor, în această perioadă.
Sursă foto: Pixabay.com