Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de gazul radioctiv radon, care a fost descoperit în 25% din școlile și grădinițele din România.
Reputatul doctor susține că această informație ridică preocupări serioase în privința sănătății publice de la noi din țară.
De altfel, și cercetătorii Facultății de Științe din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, au avertizat asupta faptului că elevii sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.
Radonul este al doilea factor generator de cancer pulmonar, după fumat, explică dr. Beatrice Mahler. Șefa de la „Marius Nasta” arată că, în aceste cazuri, cancerul are o evoluție agresivă, iar opțiunile terapeutice sunt limitate.
„În literatura de specialitate, radonul este luat ca al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat. Fumatul rămâne pe primul loc.
Ce este particular, însă, în expunerea la radon este faptul că el determină alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru că în ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase.
Dacă cancerul legat de fumat este un cancer epidermoid localizat central, de regulă cu evoluție mai lentă, cancerul pe care îl de radonul este un cancer cu o celulă mai mică, care evoluează agresiv, care dă metastază foarte repede și care nu are foarte multe soluții terapeutice. O mare parte din pacienți ajung să fie depistați în stadiul 4 de cancer.
La nivel mondial, fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer pulmonar. Radonul este pe locul doi și sigur depinde de concentrație și de durată.
Dacă vorbim de copiii expuși la radon, aceştia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie și nu cancer pulmonar”, a spus dr. Beatrice Mahler într-o intervenție la Antena 3.
Într-adevăr, potrivit specialiștilor, expunerea la radon poate crește riscul de leucemie la copii.
Situația este îngrijorătoare după ce în aproximativ 5000 de școli, grădinițe și alte instituții de învățământ din 25 de județe s-au descoperit concentrații mari de radon.
Radonul este o substanță radioactivă (un gaz incolor și inodor) prezentă în sol, care se poate infiltra cu ușurință în case/clădiri. Detectarea sa cu simțurile umane este imposibilă.
Instalarea unui sistem de remediere a radonului, creșterea fluxului de aer prin ventilație și etanșarea crăpăturilor din casă pot contribui semnificativ la reducerea riscului.
CITEȘTE ȘI: