Avertismentul dr. Emilian Popovici pentru părinți: MEDICAMENTELE „banale” considerate sigure pentru adulți pot fi toxice pentru copii
Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, trage un semnal de alarmă asupra unor medicamente care, deși sunt considerate sigure pentru adulți, pot fi toxice pentru copii.
Organismul copiilor este în curs de dezvoltare și poate reacționa diferit față de cel al adulților, iar unele medicamente pot avea un efect mult mai puternic și pot provoca reacții adverse grave la cei mici, explică dr. Popovici.
„Este esențial să știm ce medicamente nu sunt potrivite pentru cei mici și de asemenea este foarte important ca părinții să consulte întotdeauna un profesionist în domeniul sănătății înainte de a da orice medicament copilului lor!
Unul dintre cele mai importante aspecte de reținut este acela că un copil nu este doar un adult în miniatură. Organismul copiilor este încă în curs de dezvoltare, sistemele enzimatice sunt în curs de activare și de aceea metabolizează unele medicamente în mod diferit față de organismul unui adult.
Anumite medicamente pot avea un efect mult mai puternic la copii față de adulți și că pe cale de consecință copiii pot fi mai susceptibili la reacții adverse decât persoanele de vârstă adultă”, avertizează medicul Emilian Popovici.
Care sunt medicamentele ce pot fi toxice pentru copii?
Printre medicamentele interzise pentru copii se numără banala aspirină, care poate fi asociată cu Sindromul Reye, o afecțiune gravă, și tratamentele antitusive cu codeină, care pot avea efecte secundare periculoase la vârste fragede.
„Această afecțiune a fost cel mai frecvent observată la copiii și adolescenții care au avut recent o boală virală, cum ar fi spre exemplu gripa sau varicela. De aceea este important să nu dați aspirină niciodată unui copil și nici măcar unui adolescent până la vârsta de 18 ani, cu excepția situației în care administrarea acestui medicament are recomandarea unui medic.”, transmite dr. Emilian Popovici.
Este important să se evite și medicamentele pentru răceală, cum ar fi cele cu xylometazolină, care pot fi ineficiente sau chiar nocive pentru copii mici.
Cu ce pot fi înlocuite medicamentele în cazul copiilor?
În schimb, se pot utiliza remedii non-medicamentoase, precum picăturile nazale saline și hidratarea corespunzătoare.
„În locul acestor medicații se pot utiliza remedii non – medicamentoase cum ar fi picăturile nazale saline și o hidratare corespunzătoare, care ajută la atenuarea simptomelor de răceală la copiii de vârstă mică.”, spune medicul, potrivit Adevărul.ro.
Dr. Popovici avertizează și asupra utilizării cu atenție a medicamentelor pentru combaterea durerii, precum ibuprofenul și naproxenul, care pot irita mucoasa stomacală și pot provoca ulcere.
De asemenea, nu se recomandă amestecarea ibuprofenului cu paracetamolul fără recomandarea medicului.
Medicul atrage atenția părinților că este esențial să se evite administrarea de medicamente destinate adulților copiilor, iar părinții ar trebui să fie prudenți și să nu utilizeze medicamente expirate sau tratamente prescrise anterior fără consultul medicului.