Avertismentul medicilor: Lipsa cititului dăunează grav sănătății

Publicat: 07 07. 2014, 17:16
Actualizat: 06 04. 2021, 14:21

„În ultimii 20 de ani numărul cazurilor de scleroza multiplă, neuropatiile periferice, boala Parkinson este în creștere și la populația tânără. Dacă scleroza multiplă este considerată cea mai invalidantă boală neurologică a adultului tânăr, pentru celelalte afecțiuni, prezența la vârste mai tinere este un semnal de alarmă pentru specialiști. Și accidentul cerebral vascular este o afecțiune întâlnită tot mai des la tinerii sub 30 de ani. În prezent peste 31% din numărul total de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic au vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. Sunt aproximativ 20.000 de noi cazuri anual, în creștere de la 25 la sută față de 1990”, a spus Dafin Mureșan, la cea de-a IX-a ediție a Școlii Internaționale de Neurologie, organizată la Eforie Nord.

Potrivit acestuia, cauzele creșterii incidenței acestor maladii neurologice în rândul tinerilor sunt: viața stresantă, timpul redus alocat vieții personale, tendința de a mânca repede și mai ales alimente fast food, relația laxă cu medicul de familie ce împiedică depistarea factorilor de risc cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul și glicemia crescute.

„De asemenea, tinerii uită să facă mișcare, și nu mă refere aici să alerge după tramvai sau autobuz, și un alt mare pericol este lipsa activității cognitive, adică a cititului, care este opusul privitului la televizor”, a mai spus Mureșan.

În cazul unora din acest boli, există și o importantă componentă genetică. Factorii de mediu, precum expunerea la diverse substanțe chimice (pesticide, insecticide, substanțe organoclorurate), dar și traumatismele cerebrale, pot favoriza apariția acestor suferințe, a mai spus președintele Societății Române de Neurologie.

Pe de altă parte, și evenimentele negative au repercusiuni asupra sistemului imunitar, diminuând capacitatea de apărare a organismului și favorizând apariția bolilor.

„De exemplu, stresul poate duce la creșterea tensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral. Sedentarismul, alimentația dezechilibrată, bogată în carbohidrați și grăsimi saturate sunt dăunătoare și în cazul bolilor neurodegenerative. Dintr-o altă perspectivă, studii recente sugerează faptul că mersul pe jos în ritm alert, timp de 45 minute pe zi, cel puțin trei zile pe săptămână se asociază cu îmbunătățirea semnificativă a performanțelor intelectuale, capacității de concentrare și a stării de sănătate în general”, a mai spus Dafin Mureșan.