Bagajul genetic, important în stabilirea dietelor

Publicat: 16 07. 2016, 13:09
Actualizat: 25 07. 2016, 13:04

Cercetarea a fost făcută pe patru grupuri de șoareci de laborator cărora li s-au dat diferite tipuri de mâncare – occidentală, japoneză, mediteraneană și mâncare folosită în cadrul dietei Atkin, bogată în grăsimi, dar săracă în carbohidrați. 

În preparatele folosite în dieta mediteraneană a fost adăugat vin roșu, în timp ce în cazul celei japoneze cercetătorii au adăugat extract de ceai verde. Aceștia au procedat astfel pentru a aduce mâncarea cât mai aproape de cea folosită în alimentația oamenilor. 

Cobaii au fost lăsați să mănânce cât au vrut, iar oamenii de știință au înregistrat cantitățile. 

Șase luni mai târziu, cercetătorii au ajuns la concluzia că una dintre tulpinile genetice prezente la șoarecii incluși în cercetare le-a cauzat acestora obezitate și probleme cu ficatul după ce au fost hrăniți în stilul occidental, în timp ce dieta Atkin nu cauza această transformare. 

O altă tulpină s-a tradus în obezitate în cazul dietei Atkin, adăugându-se și probleme legate de metabolism. 

„Studiul nostru arată că rezultatul unei diete asupra organismului este strâns legat de particularitățile genetice ale persoanei care ține acea dietă. Acest lucru se traduce prin faptul că fiecare persoană are o anumită dietă care poate da rezultate în cazul ei”, a explicat medicul William Barrington, unul dintre realizatorii cercetării. 

Rezultatele obținute în urma cercetării pe șoarecii de laborator constituie un model foarte important pentru studierea efectelor pe care bagajul genetic le care supra eficienței dietelor în cazul oamenilor pentru că aceste animale prezintă riscuri de dezvoltare a obezității și a sindromului metabolic similare cu cele prezente în cazul oamenilor.