Băuturile care scad riscul de cancer ovarian
Cercetătorii de la University of East Anglia din Marea Britanie au studiat dietele a 171.940 de femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, pe o perioadă de peste 30 de ani și au descoperit că cele al căror regim alimentar conținea cantități mari de flavonoide, un tip de antioxidanți găsit în ceai negru, vin roșu, mere și citrice, au prezentat un risc mult mai scăzut de îmbolnăvire de cancer ovarian.
Pentru femeile care beau ceai negru în mod regulat, riscul a scăzut cu până la 31%, iar, pentru cele care consumă cantități mari de suc de citrice, în special de portocale, riscul a scăzut cu 21%, potrivit datelor studiului publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
„Principalele surse de flavonoide includ ceaiul negru și citricele, care pot fi foarte ușor de inclus într-o dietă, lucru care ne sugerează că schimbări simple ale obiceiurilor alimentare pot avea un impact important în ce privește reducerea riscului de instalare a cancerului ovarian”, a declarat cercetătorul-șef Aedin Cassidy, profesor la Norwich Medical School.
Experții cred că flavonoidele oferă protecție îmbunătățind circulația sangvină și prevenind inflamațiile. Totuși, medicii avertizează femeile să nu se bazeze exclusiv pe o dietă bogată în antioxidanți și să efectueze controale medicale regulate, mai ales în situația în care în familie au existat cazuri de cancer ovarian sau mamar.