Cercetarea a fost făcută pe un eșantion de 4.372 de adulți de oamenii de știință de la Universitatea Boston și arată că atunci când consumăm băuturi carbogazoase fără zahăr riscul de atac vascular cerebral și de apariție a demenței crește. Riscul este mai scăzut în cazul consumului de astfel de băuturi cu zahăr adăugat.
În cazul unui adult care bea o doză de suc acidulat fără zahăr pe zi riscul de dezvoltare a acestor afecțiuni este cu până la trei ori mai mare, potrivit datelor scoase la iveală de cercetători.
Totul se datorează unui ingredient numit aspartam, folosit pentru a îndulci băuturile dietetice. Aspartamul este un indulcitor artificial și, la fel ca alte tipuri de astfel de substanțe, conduce la contractarea vaselor de sânge, fapt care favorizează apariția demenței și declanșarea atacului vascular cerebral.
„Acest studiu ne arată că trebuie să acordăm mai multă atenție în această direcție și asupra frecvenței cu care oamenii consumă astfel de băuturi”, a explicat Matthew Pase, din cadrul departamentului de neurologie al Școlii de Medicină de la Universitatea din Boston.
Acesta avertizează că, deși nu s-a găsit o legătură între băuturile carbogazoase cu zahăr și demență sau accident vascular cerebral, nu înseamnă că acestea sunt o alternativă sănătoasă. Specialiștii recomandă ca oamenii să se obișnuiască să consume apă și lapte.
Acest studiu se adaugă celor apărute la începutul anului care arătau că băuturile carbogazoase cu zero zahăr nu ajută în niciun fel persoanele care țin o dietă să piardă kilogramele în plus.
Cu toate acestea, nu se poate afirma că oricine consumă astfel de băuturi dietetice va suferi un accident vascular cerebral sau va dezvolta demență.