Băuturile energizante, RISC pentru sănătate / De ce sunt tinerii sunt cei mai expuși
Băuturile energizante înseamnă un risc pentru sănătatea noastră, iar tinerii sunt cei mai expuși. Acest tip de băutură conține diverse combinații de carbohidrați, vitamine, minerale, plus cel puțin una cafeină, taurină și D-glucuronolactonă.
Totuși, pe cât de gustoasă este o băutură energizantă, pe atât de periculoasă este pentru sănătate.
Băuturile energizante, la modă
Băuturile energizante sunt la modă, fiind nelipsite de pe rafturile magazinelor din țară. De multe ori, le găsim lângă sucurile carbogazoase sau chiar la casele de marcat, lângă banda pentru așezat produse. Iar tinerii sunt cei mai mari consumatori.
Printre altele, energizantele conțin apă, acid citric, zahăr și alți îndulcitori, plus multe arome și ceva vitamine din clasa B. De asemenea, fiecare băutură are unul sau mai multe elemente ca glucoronolactonă, cafeină și taurină.
Deși astfel de băuturi pot fi cumpărate de oricine, fără restricții, medicii recomandă evitarea lor, mai cu seamă că au fost ținta a numeroase controverse.
Printre ingredientele folosite în prepararea băuturilor energizante regăsim și taurina, un aminoacid produs și de organismul uman. În compoziția băuturilor energizante se folosește o variantă sintetică de taurină, iar concentrația nu ar trebui să prezinte niciun risc.
Și cafeina, compus întâlnit în special în cafea și ceai, este nelipsită dintr-o băutură energizantă. Specialiștii consideră cafeina un tonic pentru sistemul nervos. Într-o doză de 250 ml de băutură energizantă avem cam 80 de miligrame de cofeină (un espresso conține între 40 și 75 de miligrame).
În fine, glucoronolactona a fost introdusă în „rețeta” băuturii energizante pentru proprietățile sale de detoxifiere a organismului. Iar specialiștii arată că, dacă este consumat în cantități moderate, acest ingredient nu are efecte adverse.
Totuși, trebuie precizat faptul că mai multe studii au demonstrat impactul pe termen scurt asupra contractilității cardiace a consumului de băuturi energizante.
„Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte substanțe, precum alcoolul, prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos”, a comentat dr. Tudor Ciuhodaru despre consumul de băuturi energizante.
Citește AICI mai multe.