Băuturile și alimentele care pot ajuta în lupta cu insomnia

Băuturile și alimentele care pot ajuta în lupta cu insomnia
Publicat: 24/05/2016, 12:45

Insomnia nu trebuie ignorată, atenționează specialiștii care le recomandă persoanelor care se confruntă cu această afecțiune să își schimbe modul de viață, iar potrivit acestora, schimbarea trebuie să înceapă mai întâi din farfurie.

Potrivit CSID, berea, consumată în cantități moderate, ceaiul de levănțică, lintea și semințele de susan fac parte din categoria alimentelor-aliat în combaterea lipsei somnului.

Un consum moderat de bere poate contribui la combaterea insomniei

Scăderea calității vieții este un efect direct proporțional cu severitatea insomniei. Printre consecințele lipsei somnului asupra organismului, medicii menționează și diminuarea randamentului intelectual, alterarea capacității de memorare și instalarea depresiei. Nutriționiștii consideră că un rol important în calitatea somnului îl joacă și alimentația. Printre recomandările acestora se numără și consumul moderat de bere, cu potențiale beneficii în lupta cu insomnia.

„Carența de triptofan din alimentație, un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism, ci trebuie introdus prin dietă, afectează nivelul de melatonină și serotonină, unul dintre efecte fiind și insomnia. Consumată cu moderație, berea poate fi de ajutor în combaterea acestei afecțiuni, datorită conținutului redus de alcool și hameiului, sursă pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifică. Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge, presiunea arterială scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generală a organismului se îmbunătățește” a explicat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Specialiștii în nutriție atenționează asupra faptului că secretul obținerii efectelor benefice ale berii asupra organismului constă în moderație. De aceea, consumul recomandat de bere în cazul femeilor este de 330 ml și de 660 ml în cazul bărbaților.

Ceaiul de levănțică contribuie la un somn liniștit

Levănțica are o serie de efecte terapeutice dovedite, în compoziția acestei plante fiind identificate peste 40 de componente care nu pot fi obținute pe cale de sinteză în laborator. Consumată sub formă de ceai, levănțica poate acționa ca un calmant al sistemului nervos central. Specialiștii spun că levănțica reduce starea de agitație și de anxietate și poate combate insomnia. Ceaiul se obține sub formă de infuzie din două lingurițe de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute în 250 ml de apă clocotită. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri.

Lintea, de ajutor în combaterea insomniei

Lintea este o plantă din familia leguminoaselor, plante al căror consum a fost asociat în toate studiile de până acum cu o acțiune bună în profilaxia unor afecțiuni serioase cum sunt bolile cardiovasculare și diabetul.

Aliment bogat în proteine și sărac în grăsimi, lintea aduce în organism o cantitate mare de fibre solubile și insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folați (acid folic) și vitamina E, antioxidanți, precum și elemente minerale (magneziu, fier și multe altele), arată specialiștii. Valoarea nutrițională a lintei, pentru 198 grame este de 50% triptofan, substanță în lipsa căreia se poate instala insomnia, spun nutriționiștii.

Semințele de susan pot menține calitatea somnului

Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente. Pe lângă faptul că semințele de susan au un gust foarte bun, sunt și o importantă sursă de fibre, calciu și alte minerale esențiale organismului, printre care și triptofan. Printre ingredientele active prezente în micuțele semințe se mai numără și grăsimile sănătoase, necesare bunei funcționări a metabolismului și a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii, semințele de susan trebuie consumate crude.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×