O asistentă de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală a murit la scurt timp după ce s-a vaccinat anti-Covid cu a doua doză anti-Covid. Evenimentul trist s-a petrecut pe 28 ianuarie.
Femeia avea 55 de ani, și a decedat la domiciliu, după a doua doză de rapel, efectuată pe 21.01.2021. Contactată de GÂNDUL, Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a confirmat decesul și a declarat că „nici după prima doză, nici după rapel nu au fost reacții adverse”.
„Colega noastră avea 55 de ani, a decedat la domiciliu în 28 Ianuarie, doza de rapel a fost efectuată în 21.01.2021.
Menționez că nici după prima doză, nici după rapel nu au fost reacții adverse la colega noastră”.
„Este o colegă care a luptat de la începutul acestei pandemii împotriva COVID. Aşteptăm rezultatele de la această necropsie medicol-legala. Sunt examene toxicologice şi hipstopatologice a căror durată este mai mare şi sperăm să se lămurească şi acest lucru. Acest vaccin este în continuare în studii clinice şi că profesioniştii din sănătate sunt încurajaţi să raporteze orice fel de reacţie adversă secundară.
Aşteptăm date suplimentare oferite de cei care realizează necropsia în aşa fel încât să fie clarificată cauza decesului. Este în continuare o raportare continuă a reacţiilor adverse. Pot să apară frecvent cefaleea, durere la nivelul locului de injectare, greţuri, insomnie şi paralizie facială care a fost menţionată de mai multe ori în România.
Este greu în acest moment să se spună care este relaţia dintre acel rapel şi decesul pacientei. E încă un semnal de alarmă. Trebuie, ca de fiecare dată atunci când vorbim despre administrarea unui produs medical, să se obţină acel consimţământ informat şi să existe toate datele medicale, în aşa fel încât riscurile să fie reduse la minimum şi în astfel de situaţii”, a spus Tudor Ciuhodaru, eurodeputat PSD, medic la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași , la RomâniaTv.
Trei cadre medicale au avut reacții adverse după vaccinarea anti-Covid! Cei trei s-au plâns de paralizie ușoară în zona feței, dar și de alte simptompe.
O femeie din Timiș s-a plâns de paralizie facială temporară, Comitetul Național de Vaccinare spun că acolo a fost vorba despre o reacție alergică și nu despre un șoc anafilactic.
Și un cadru medical din Cluj a avut, de asemenea, o paralizie facială temporară. Din fericire, efectul advers i-a dispărut după câteva ore, după ce i s-a administrat un antiinflamator. După a doua doză, cea de rapel, nu a mai avut niciun efect advers, nici măcar durere la locul injectării.
Magdalena, angajată a spitalului din Brăila, a povestit că a început să se simtă rău încă din primele secunde după vaccinare, simțind că se sufocă. Însă, medicul care trebuia să identifice cauza simptomelor i-a spus că totul este în regulă. Mai mult, i s-a administrat un alt tratament, iar starea femeii s-a înrăutățit, după ce a ajuns acasă.
Adrian Marinescu spune că paralizia facială este o reacție foarte rară, care se rezolvă foarte repede. În prezent, în lume, sunt rare astfel de cazuri, spune acesta.
„Nu trebuie să ne alarmăm – paralizia facială periferică, numită și paralizia Bell, înseamnă practic afectarea nervului facial printr-un sindrom inflamator, cel mai adesea. Este trecută într-adevăr între efectele adverse și în cazul vaccinului împotriva SARS-COV-2, dar intră la reacții foarte rare.
Ca să ne dăm seama că este așa, putem să vedem că în lume, din multe milioane care deja s-au vaccinat, vom număra pe degete aceste cazuri. Oricum, sunt situații care se rezolvă foarte repede”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Potrivit datelor oficiale, cu ambele doze se vaccinaseră până ieri seară 165.000 de persoane și au existat 2.000 de reacții adverse ușoare.