Cartofii mov poate că au o culoare bizară, dar sunt o opțiune sănătoasă ce pot asigura mai multe beneficii. Ajută la menținerea la nivel normal a glicemiei și tensiunii arteriale și, de asemenea, pot ajuta la protejarea împotriva cancerului.
La fel ca alți membri ai familiei cartofilor (Solanum tuberosum), aceștia provin dintr-o plantă originară din regiunea Munților Anzi din America de Sud. Au o coajă exterioară de la albastru-mov la negru. Pulpa interioară este de mov strălucitor, care își păstrează culoarea și după gătire.
Unele varietăți comune includ cartofii movi din Peru. Au o textură mai densă și un gust de nuci. Cartofii mov sunt o modalitate gustoasă de a adăuga un strop de culoare farfuriei tale, oferind în același timp o serie de beneficii pentru sănătate.
Iată câteva beneficii surprinzătoare ale cartofilor mov.
Cartofii sunt adesea criticați din cauza conținutului ridicat de amidon, dar ei conțin mulți alți nutrienți importanți. Cartofii mov au un conținut de nutrienți similar cu cel al altor varietăți din familia Solanum tuberosum, deși conținutul lor de minerale poate varia în funcție de solul în care au fost crescuți.
Există o concepție greșită conform căreia toți nutrienții din cartofi se găsesc în coajă. De fapt, mai mult de jumătate din nutrienți se găsesc în pulpă: 2 grame de proteine, 20 grame carbohidrați, 87 calorii, 3,3 grame fibre, grăsimi mai de puțin de 1 gram, potasiu, fier, vitamina B6 și vitamina C. Cartofii au mai mult potasiu decât bananele.
Cartofii mov pot avea un efect mai redus datorită concentrației ridicate de compuși vegetali polifenolici la Indicele glicemic (IG). Au mai mulți antioxidanți decât cartofii albi sau galbeni, datorită conținutului lor ridicat de antocianine, aceiași antioxidanți care se găsesc în afine și mure. Antocianinele pot asigura o îmbunătățire a vederii și o reducere a riscului de boli de inimă, cancer și diabet.
Un studiu de patru săptămâni pe persoane cu hipertensiune arterială a demonstrat că dacă consumă 6-8 cartofi mov de două ori pe zi, tensiunea arterială este redusă. Câteva studii de laborator au arătat că anumiți compuși din cartofii mov pot încetini creșterea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de colon și sân.
Cartofii mov sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la reglarea glicemiei și colesterolului. Cartofii mov pot fi folosiți în același mod ca și cartofii albi, galbeni sau roșii.
Potrivit Healtline, cartofii mov sunt o opțiune sănătoasă și colorată care merită explorată. Comparativ cu cartofii obișnuiți, au un indice glicemic mai scăzut și pot oferi beneficii suplimentare pentru tensiunea arterială și protecția împotriva cancerului. Ți-a stârnit apetitul acest articol pentru cartofi prăjiți mov? Poți să-i fierbi, să-i coci, să prepari chipsuri mov. Dar ce zici de o rețetă de piure mov, dar preparată în stilul lui Chef Florin Dumitrescu?
Sursa Foto: Shutterstock