Cartofii mov și beneficiile lor: Consumul regulat poate ajuta la circulația sângelui și la prevenirea riscurilor de cancer

Cartofii mov și beneficiile lor: Consumul regulat poate ajuta la circulația sângelui și la prevenirea riscurilor de cancer
Cartofii mov și beneficiile lor: Consumul regulat poate ajuta la circulația sângelui și la prevenirea riscurilor de cancer
Publicat: 16/09/2024, 18:07
Actualizat: 16/09/2024, 18:10

Cartofii mov poate că au o culoare bizară, dar sunt o opțiune sănătoasă ce pot asigura mai multe beneficii. Ajută la menținerea la nivel normal a glicemiei și tensiunii arteriale și, de asemenea, pot ajuta la protejarea împotriva cancerului.

La fel ca alți membri ai familiei cartofilor (Solanum tuberosum), aceștia provin dintr-o plantă  originară din regiunea Munților Anzi din America de Sud. Au o coajă exterioară de la albastru-mov la negru. Pulpa interioară este de mov strălucitor, care își păstrează culoarea și după gătire.

Unele varietăți comune includ cartofii movi din Peru. Au o textură mai densă și un gust de nuci. Cartofii mov sunt o modalitate gustoasă de a adăuga un strop de culoare farfuriei tale, oferind în același timp o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată câteva beneficii surprinzătoare ale cartofilor mov.

Cartofii mov sunt foarte hrănitori

Cartofii sunt adesea criticați din cauza conținutului ridicat de amidon, dar ei conțin mulți alți nutrienți importanți. Cartofii mov au un conținut de nutrienți similar cu cel al altor varietăți din familia Solanum tuberosum, deși conținutul lor de minerale poate varia în funcție de solul în care au fost crescuți.

Există o concepție greșită conform căreia toți nutrienții din cartofi se găsesc în coajă. De fapt, mai mult de jumătate din nutrienți se găsesc în pulpă: 2 grame de proteine, 20 grame carbohidrați, 87 calorii, 3,3 grame fibre, grăsimi mai de puțin de 1 gram, potasiu, fier, vitamina B6 și vitamina C. Cartofii au mai mult potasiu decât bananele.

Cartofii mov pot avea un efect mai redus datorită concentrației ridicate de compuși vegetali polifenolici la Indicele glicemic (IG). Au mai mulți antioxidanți decât cartofii albi sau galbeni, datorită conținutului lor ridicat de antocianine, aceiași antioxidanți care se găsesc în afine și mure. Antocianinele pot asigura o îmbunătățire a vederii și o reducere a riscului de boli de inimă, cancer și diabet.

Previn cancerul și tensiunea arterială

Un studiu de patru săptămâni pe persoane cu hipertensiune arterială a demonstrat că dacă consumă 6-8 cartofi mov de două ori pe zi, tensiunea arterială este redusă. Câteva studii de laborator au arătat că anumiți compuși din cartofii mov pot încetini creșterea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de colon și sân.

Cartofii mov sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la reglarea glicemiei și colesterolului. Cartofii mov pot fi folosiți în același mod ca și cartofii albi, galbeni sau roșii.

Potrivit Healtline, cartofii mov sunt o opțiune sănătoasă și colorată care merită explorată. Comparativ cu cartofii obișnuiți, au un indice glicemic mai scăzut și pot oferi beneficii suplimentare pentru tensiunea arterială și protecția împotriva cancerului. Ți-a stârnit apetitul acest articol pentru cartofi prăjiți mov? Poți să-i fierbi, să-i coci, să prepari chipsuri mov.  Dar ce zici de o rețetă de piure mov, dar preparată în stilul lui Chef Florin Dumitrescu?

Citește și:  Rețeta de piure fin și cremos de CARTOFI, propusă de cunoscutul Chef Florin Dumitrescu: „Nu folosim blenderul, nici mixerul!”

Sursa Foto: Shutterstock 

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Mare escrocherie pe Meta. Poți pierde contul în câteva secunde
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cele mai cunoscute femei samurai